Cijfers Q3: Randstad in mineur

Logo en logotype RandstadVanochtend kwam Randstad voorbeurs met de resultaten over het 3e kwartaal. En net als Manpower en USG zijn de cijfers bepaald niet om over naar huis te schrijven. Maar ook Randstad heeft een fraaie titel om dat te maskeren: Revenue trend gradually turning… Daar kan je van alles bij verzinnen…

De omzet in het 3e kwartaal kwam uit op EUR 3 miljard; 28% lager dan de omzet in hetzelfde kwartaal van 2008. En daarmee scoort Randstad dus slechter dan brachegenoten USG (27% daling) en Manpower (26% daling). Het wachten is nog slechts op Adecco, maar dat wordt pas de 1e week vann november…

Ben Noteboom is natuurlijk positief gestemd:  It is encouraging that the revenue trend has become a little better through the quarter on average, a trend which has continued in October. […] We have welcomed many new clients this quarter.

Die vele nieuwe klanten zijn dan blijkbaar tegen een aanzienlijk lager uurtarief binnengehaald; want anders had er wel wat meer omzet in gezeten…

En dat blijkt ook wel uit deze opmerking: […] pressure on gross margin has increased. We therefore will continue to align our cost base where necessary.

Oftewel, net als USG People gaat ook Randstad door met snijden in personeel en andere kosten. Gelukkig doet Randstad het niet onder het mom van een versterking van de merkenportfolio.

Randstad doet het overigens beter dan USG in Nederland. En dat betekent dat in een krimpende markt USG sneller marktaandeel verliest dan Randstad… Een slecht bericht voor USG, vooral omdat zij voor bijna 50% van de omzet van Nederland afhankelijk is.

Net als bij USG komt het bruto resultaat bij Randstad uit op –34% ten opzichte van het 3e kwartaal van 2008. Waarmee beide partijen het overigens slechter doen dan Manpower.

Geef een antwoord