Breaking news: Vacatures in oktober

painful Het is 1 november en dus is het tijd voor de resultaten over oktober. Dankzij JobFeed kan RecruitmentMatters weer als eerste een beeld geven van het vacaturevolume over de afgelopen maand.

En het druilerige weer buiten weerspiegelt de droevige situatie met betrekking tot het aantal nieuwe vacatures van de afgelopen maand. Droevig is misschien niet eens het juiste woord. Het is ronduit pijnlijk.

Dit is het beeld per maand over de afgelopen 10 maanden, met ter vergelijking dezelfde periodes van 2008 :

Nieuwe vacatures per maand, januari - oktober, 2008 en 2009
Waar in september het verschil kleiner leek te worden is het in oktober juist weer sterk toegenomen; tot zelfs 18%. Voor november zal het niet veel beter worden. Vorig jaar was november tenslotte een heel goede maand, met bijna 170.000 nieuwe vacatures… Daar gaan we dit jaar niet bij in de buurt komen. Waardoor het verschil alleen nog maar groter kan worden…

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Voortschrijdend jaarvolume, dec 2007 - oktober 2009
We glijden dus nog altijd verder af. Tegen het einde van het jaar lijken we op (of onder) de 1,6 miloen nieuwe vacatures op jaarbasis uit te komen. Oftewel ruim 25% lager dan tijdens die tijdens de piek van september 2007 – augustus 2008.

Herstel van de economie lijkt ineens weer verder weg door de tegenvallende consumentenbestedingen in Amerika. Nu het cash for clunkers stimuleringsprogramma is gestopt (wat per nieuw verkochte auto de belastingbetalers opzadelt met een verdere schade van $25.000…) zakt de economie van de VS weer in. En dat met het kerstseizoen voor de deur. De enige die zal profiteren is WalMart, de grootste discounter ter wereld. Voor de rest lijken de vooruitzichten op een schrale Kerst te wijzen.

Het is onduidelijk wat de impact hiervan is voor Europa en ons land. Maar het is sowieso niet positief. Hoewel krampachtig geluiden worden rondgestrooid dat de economie weer aan het herstellen is lijkt de werkelijkheid hiermee op gespannen voet te staan.

Hoe dan ook, op basis van de ontwikkeling van het aanbod aan nieuwe vacatures is evenmin een indicatie te ontdekken van een betere tijd. We zullen ons moeten opmaken voor een schrale, koude winterperiode. Misschien is een winterslaapje aan te raden

Geef een antwoord