CBS: kortdurende werkloosheid

Logotype CBS Kortdurende werkloosheid is goed. Waarom? Omdat hiermee de afstand van de niet werkende werkzoeker tot de arbeidsmarkt klein blijft. En misschien nog wel belangrijker, dat de werkzoeker de hoop op het vinden van een nieuwe baan niet verliest.

CBS kwam vandaag met de cijfers over het 2e kwartaal voor kortdurende werkloosheid . Die korte werkloosheid is een periode waarbij iemand die werkloos is geworden binnen 3 maanden weer een andere baan heeft gevonden.

En dat ziet er zo uit:

CBS: Werklozen die een kwartaal later werk voor twaalf uur per week of meer hadden naar leeftijd

Jongere werkzoekers hebben dus flinke klappen opgelopen. Waarbij de leeftijdsgroep tussen de 25 en 35 jaar meer dan 10% achteruit gaat ten opzichte van het 2e kwartaal van 2008.

En heel bijzonder, de oudjes doen het niet slechter dan vorig jaar; de groep van 45 – 55 jaar doet het zelfs iets beter. Worden grijze haren in deze tijd meer op waarde geschat?

Desondanks ligt de korte werkloosheid bij jongeren nog altijd veel lager dan bij ouder werkzoekenden. Want waar bijna 30% van de 15 – 25 jarigen binnen 3 maanden we baan vindt is dat minder dan 10% bij de categorie 55 – 65 jaar.

Ik ben bang dat we in de komende kwartalen deze percentages niet zullen zien stijgen. Desondank is de situatie in het 2e kwartaal van 2009 nog altijd beter dan in hetzelfde kwartaal in de periode 2003 – 2006. Hoewel het allemaal wel heel dicht bij elkaar ligt:

CBS: Werklozen die een kwartaal later werk voor twaalf uur per week of meer hadden

De vraag is hoe deze vergelijking in de komende kwartalen uit gaat vallen…

Geef een antwoord