Vier grote uitzenders vergeleken, Q3

Na de resultaten van Adecco is het nu tijd om de resultaten van de grote uitzendbureaus over het 3e kwartaal van 2009 op een rijtje te zetten. Eerst even de omzetten over dit kwartaal (in miljarden), vergeleken met de omzet over hetzelfde kwartaal in 2008 (in blauw): 

Omzet Q3 (2009 en 2008) Adecco, Randstad, Manpower en USG People

Tja, dat zijn forse duikelingen die ook dit kwartaal weer worden gemaakt. Waarbij de verhoudingen tussen de verschillende partijen nauwelijks zijn veranderd ten opzichte van het vorige kwartaal.

Maar hoe zit het nu eigenlijk over de wat langere termijn, hoe verhouden deze partijen zich in termen van omzet en, nog veel belangrijker, in bruto winst.

Nou, dat heb ik eens tegen elkaar afgezet. In onderstaand grafiekje is de procentuele daling van de omzet per kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar weergegeven:

image

Interessant! Manpower lijkt een aardige inhaalrace begonnen, en dat terwijl deze uitzender in het eerste halfjaar de slechtste resultaten boekte in vergelijking met het jaar daarvoor. Maar in het 3e kwartaal doen ze het ineens beter dan de concurrenten.

Maar hoe staat het dan met de bruto winst? Dat geeft een nog veel interessanter plaatje

imageHier vallen grotere klappen dan bij de bruto omzet. Oftewel, de directe kosten zijn nog altijd niet volledig in lijn gebracht met de structureel lagere omzet. Bij geen van de uitzenders. Hoewel ook hier Manpower de concurrentie haar hielen laat zien.

Randstad en USG People zijn duidelijk te zwaar en moeten dieper snijden. Wat USG gaat doen met de sanering van haar merken portfolio. Maar ook Randstad moet zeker aan de lijn gaan doen!

Geef een antwoord

2 Comments