Vacature promotie via Google Social Media Search

earth_view Momenteel zijn er per maand 8 miljoen Google zoekopdrachten naar vacatures.  De resultaten zijn dan vooral allerlei werving en selectie bureau’s en vacaturesites.  Nu is het mogelijk om als bedrijf je vacature op pagina 1 van Google te krijgen.

Onlangs heeft Google de dienst Google Social Media Search geïntroduceerd. Een werkgever kan hier zijn voordeel mee doen als het gaat om het promoten van vacatures en zijn “werkgevers merk”.  Het komt er op neer dat een werkgever kan zorgen dat de vacature op pagina 1 van Google komt bij het 1e en 2e graads netwerk van zijn medewerkers.

Wat is Google Social Media Search?
Kort gezegd komt deze nieuwe Google dienst op het volgende neer;  Je krijgt nu al standaard op pagina 1 zoekresultaten aangeleverd volgens de “standaard” Google regels.  Met Google Social Media Search worden de resultaten op pagina 1 uitgebreid met de informatie van jouw eigen netwerk over dat onderwerp.

Hartstikke mooi naar mijn mening; soms waardeer je de mening van een “vriend” meer dan die van een anonieme expert die op plek 1 in Google is gekomen. Bovendien kun je bij de vriend navraag doen.

Om dit te installeren dien je een Google Profiel aan te maken en dit profiel te koppelen aan je Blog, Website, Linkedin, Facebook, etc. maar bv ook aan de vacaturesite van je werkgever.

Wat bekent dat voor de promotie van  vacatures en employer branding?
Als je als organisatie een vacature hebt dan wil je dat bekend maken.  Hiervoor zijn natuurlijk allerlei portals en vacaturesites.  Door bovenstaande uitvinding worden je eigen medewerkers een krachtige promotie bron met een enorm groot bereik.

Hoe werkt het?
Medewerkers hebben via Facebook, Linkedin of wat dan ook een uitgebreid netwerk in de 1e en 2e graad. Stel een chemisch technoloog uit Brussel heeft via Linkedin een zekere Henk gekoppeld. Henk is business controller bij DSM.

Als deze chemisch technoloog in Google zoekt naar  “vacatures chemisch technoloog” dan krijgt hij in zijn zoekresultaten te zien dat Henk bij een bedrijf werkt waar ze een chemisch technoloog zoeken. Hij kan dan Henk bellen en vragen wat voor soort werkgever DSM is. 

Het netwerk van je medewerkers zorgt er dus voor dat jouw vacature op pagina 1 van Google komt (maar dan alleen bij de Google zoekers uit het netwerk van jouw medewerkers)

Dit middel werkt natuurlijk alleen als de medewerkers een goede apostel zijn voor hun werkgever. Werkgevers kunnen er dus een krachige bron voor talent bij krijgen door de principes van social media. Ze zullen wel medewerkers moeten stimuleren maar ook voorlichten over het gebruik van Social Media.

Dit gastblog is geschreven door Guy Vroemen, detacheerder bij We4finance. Hij heeft een eigen weblog over Social Media en de impact daarvan op businessmodellen in de arbeidsmarktdienstverlening.

Geef een antwoord

1 Comment