ASR: Prachtige gevel verbergt verrot sollicitatieproces

Logo en logotype ASR Nederland Wervingssites voor bedrijven worden steeds belangrijker. Als ze tenminste aan vier voorwaarden voldoen: vindbaar, simpel zoek- en sollicitatieproces, informatief, onderhoudend. En in die volgorde natuurlijk.

Vandaag is de nieuwe wervingssite van ASR gelanceerd. En dat is dus een mooi moment om te zien of de site zich aan deze voorwaarden heeft gehouden. Ik ben benieuwd

Homepage
De homepage van de ASR wervingssite ziet er zo uit:

ASR | Homepage wervingssite

Kijk, dat is een mooi begin. Rustig, overzichtelijk en veel mensen. Dat ziet er zeer overzichtelijk uit. Altijd een prettig gezicht. Achter die rij mensenhoofdjes zitten testimonials. Zonder pratende gezichten, alleen tekst.

En wat zonde, geen zoekfunctie voor vacatures op de homepage! Terwijl dit toch echt de wervingssite van ASR is…

Maar er is een veel belangrijker vraag: Hoe vind ik de wervingssite van ASR? Het antwoord is: Niet… Althans, niet via de ASR site. Want ik heb op de homepage van ASR geen enkele verwijzing naar werken bij ASR kunnen vinden. Da’s knap stom!

Interactiviteit
Laat ik verder gaan met de wervingssite.

Er zijn naast testimonials in tekst ook pratende gezichten op de wervingssite, want bij het onderdeel Collega’s vertellen struikel ik hierover:

ASR | Testimonials collega

Dit ziet er heel erg goed uit. Helaas heeft de getoonde recruiter niets met pensioenen te maken. Da’s een gemiste kans; vooral omdat er een recruiter voor Pensioenen bestaat!

En ik zou gewoon de aandachtsgebieden van de recruiter er ook bij zetten, zodat de werkzoeker dat meteen duidelijk heeft. En waarom geen link naar het overzicht van alle recruiters?

Want dat overzicht is ook de moeite waard!

ASR | Recruiters Recruiters met gezicht, contactgegevens en aandachtsgebieden! En als ik doorklik ook nog een korte testimonial. Dat ziet er allemaal heel erg goed uit.

De site bevat voldoende informatie om een indruk te krijgen van het bedrijf en de arbeidsvoorwaarden. Nou, ik ben enthousiast geworden! En wil wel bij deze toko een baan scoren. Tijd voor de volgende stap.

Vacatures
ASR | Navigatie item En hier struikel ik direct over een heel vreemde interactie. Als ik met mijn muis over het navigatie item Vacatures beweeg krijg vijf opties te zien, maar geen optie voor het zoeken naar vacatures.

En die zoekagent is het niet, want dat is dus eigenlijk een job agent, wat ook al knap verwarrend is.

Oftewel, ik kan niet zomaar even vacatures zien op deze wervingssite. En daarmee maakt ASR natuurlijk een blunder van formaat! Waar denkt ASR dat de meeste bezoekers voor langskomen?

Als ik echter op het navigatie item Vacatures klikt, krijg ik dit te zien:

ASR | Zoekscherm
Ja, inderdaad. Ik zie ook dat hier een ATS door de fraaie site heen schemert. Da’s jammer, want mijn ervaring wordt hiermee wel lichtjes gebroken.

Maar niet meer dan dat, want de functionaliteit is verder goed en snel. Wel heel erg mager dat ik niet op basis van mijn zoekresultaat een jhb agent aan kan maken maar dat ik hiervoor een apart invulactie moet uitvoeren…

De presentatie van het zoekresultaat is vrijwel perfect te noemen:

ASR | Zoekresultaat

Een fraaie lijst, met de nodige criteria (waarbij de kolom Bedrijf voor de meeste werkzoekers overbodig zal zijn …), sortering op alle criteria, facets en een navigatie aan de onderzijde.

Nou, eens kijken naar een interessante vacature:

ASR | Vacature
(De vacaturetekst is sterk ingekort om ook de onderzijde van de vacature te tonen).

En ook dat ziet er goed uit. Sollicitatiebutton is altijd in beeld. Top! Secundaire buttons (Print, stuur door) minder dominant. Top!! Recruiter bij de vacature. Top!!!

De tekst van de vacacature is alleen veel te lang lang. Niet echt aangepast op het medium Internet dus. En bij de Soortgelijke vacatures wordt exact dezelfde vacature getoond. Da’s een beetje overbodig.

Hoe dan ook ik ga ervoor. Altijd al gedroomd om als Senior Adviseur Arbeidsvoorwarden aan de slag te kunnen. Een dynamisch beroep!

Solliciteren
Krak! Met een enorme klap breekt mijn sollicitatie-ervaring. En ben ik in de beerput van een of ander ATS gelazerd. Alle opmaak is weg; dit is het enige wat ik zie:

ASR | Sollicitatieproces, stap 0

Gatverdamme! En het wordt nog veel erger:

ASR | Sollicitatieproces, stap 1

Nadat ik mijn heerlijke ontbijtje heb uitgekotst, ga ik met lijkbleek gezicht en trillende vingers deze stap 1 van 4 invullen. Gelukkig heb ik een kop slappe thee en een droog beschuitje onder handbereik…

Hoewel ik nauwelijks iets in hoef te vullen moet ik door vier stappen heen… En de user experience is echt te rot voor woorden. Of nee, er is een woord voor: schandalig!

Na de sollicitatie te hebben verstuurd krijg ik dit te zien:

ASR | Sollicitatieproces, feedback 
Geen bedankje voor mijn sollicitatie, wel een melding voor de overbekende en volstrekt overbodige kandidatenpagina. Een paar slokken thee en wat knabbeltjes aan het beschuit verder ben ik weer iets hersteld van deze gruwelijke ervaring.

Nou maar wachten op de e-mail.

De e-mail
En die ziet er gelukkig weer goed uit:

ASR | E-mail response op online sollicitatie
Maar hier hadden natuurlijk de contactgegevens van de betreffende recruiter moeten staan… Die wel zo fraai bij de vacature stonden. Gemiste kans.

Conclusie
Wat ontzettend jammer. Waar ASR bijna alles goed doet aan de voorkant verpest ze het volledig tijdens het sollicitatieproces. En natuurlijk bij het uberhaupt vinden van vacatures. Want dat is gewoon heel erg stom.

Doe werkzoekers een plezier en maak een goed sollicitatieproces. Gebruik daar toch geen standaard functionaliteit van een ATS voor! Waarom wil je perse zo’n slechte ervaring bieden dat je het risico loopt dat mensen spontaan afhaken? Onbegrijpelijk…

De site is informatief en onderhoudend. Maar op de belangrijkste voorwaarden (vindbaarheid (site + vacatures), simpel zoek- en sollicitatieproces) gaat het volledig fout.

Geef een antwoord

4 Comments
 • kuch
  says:

  Walgelijk, hoe durven ze. Schandalig! Een beetje zomaar niet naar Marc’s Dreesch’s pijpen dansen. Ik word er kots en kotsmisselijk van. Luister nou toch eens naar die man.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Gelukkig blijkt uit de reactie van ASR op RecTec dat men hier mee bezig is en dit voor december in de planning staat. Het lukt niet dit aangepast te hebben voor men live was.
  Verder nagenoeg dezelfde kritiekpunten. E-mail had ik niet bekeken, had de soll niet doorgezet, is wel heel slecht ja, dat ze die niet ook koppelen.
  Is verder een hele degelijke site, met alle informatie, maar niets bijzonders, niets speciaals.

 • Kura
  says:

  [quote]Doe werkzoekers een plezier en maak een goed sollicitatieproces. Gebruik daar toch geen standaard functionaliteit van een ATS voor! Waarom wil je perse zo’n slechte ervaring bieden dat je het risico loopt dat mensen spontaan afhaken? Onbegrijpelijk…[/quote]
  Ja waarom zouden ze nu zo’n ATS formulier gebruiken he? Snap het ook niet, waar een ATS nou voor nodig is. Maar inderdaad, die 4 invul formuliertjes met een ander fontje verpesten het hele sollictatie proces, ik zou er nooit willen werken, hoe durven ze! 4(!) schermen anders opmaken én nog eens die recruiter vergeten in de bevestigings mail. Want dat andere font geeft een prima schets van de hele organisatie voor een sollicitant.