Nationale Vacaturebank wil stages en bijbanen markt

Logo en logotype Nationale Vacaturebank Ik had het al eerder gezien maar er geen acht op geslagen. Maar met de laatste nieuwsbrief van Nationale Vacaturebank was er geen ontkomen meer aan: Nationale Vacaturebank doet ook in stages en bijbanen.

En daarmee zet Nationale Vacaturebank de aanval in op nichesites zoals Bijbanen.nl (de merkwaardige winnaar van de beste vacaturesite van 2008) en ongetwijfeld een hele range anderen.

De homepage
De homepage lijkt verdacht veel op die van Nationale Vacaturebank zelf, wat op zich niet zo merkwaardig is:

Nationale Vacaturebank | Homepage voor stages en bijbanen
Er zijn een tweetal zoekvensters; een voor stages en een voor bijbanen. Die overigens alletwee op dit moment nog een zeer beperkt aantal ‘vacatures’ laten zien: 95 stages en 69 bijbanen.

Grote ambities
Maar Nationale Vacaturebank heeft een duidelijke ambitie om daar zo snel mogelijk verandering in te brengen. Wat bijvoorbeeld te denken van deze vergelijkende reclame:

Vergelijking aanbieders vacatureplaatsingen voor stages/bijbanen

Monsterboard en JobTrack zijn natuurlijk niet specifiek met stages of bijbanen aan de slag, dus dat vergelijk is bepaald niet eerlijk. Maar de vergelijking met Bijbanen en Stageplaza is nogal indrukwekkend. In het voordeel van Nationale Vacaturebank wel te verstaan!

Bijbanen heeft slechts 231 bijbanen… Bepaald geen grote markt zou ik zo zeggen. Stageplaza is aanzienlijk groter, want deze site vermeldt bijna 2.200 stages. Maar toch nog altijd een kleine markt.

Strategie?
Wat weer de vraag oproept waarom Nationale Vacaturebank in zo’n piepkleine niche wil stappen? Een wilde gok: zo vroeg mogelijk bij de doelgroep in beeld zijn. Hoe eerder iemand tijdens zijn/haar werkzame leven Nationale Vacaturebank ontmoet, hoe vaker tijdens het werkzame leven Nationale Vacaturebank zal worden bezocht.

Tenminste, ik ga er vanuit dat dit wel eens de redenatie van Nationale Vacaturebank kan zijn. En dat is natuurlijk een zeer begrijpelijke en ook nog eens een aannemelijke redenatie. Maar waarom dan niet de twee sites overgenomen?

Waarschijnlijk verwacht Nationale Vacaturebank met haar huidige strategie de andere sites te kunnen marginaliseren. Gezien de ‘grootte’ van de twee partijen (Stageplaza VOF meldt 2 werkzame personen, Bijbanen.nl BV meldt 15 werkzame personen maar dat lijkt wel zeer onwaarschijnlijk) misschien een logischer keuze.

Conclusie
Nationale Vacaturebank opent de aanval op de markt van stages en bijbanen. Niet omdat hier zoveel geld valt te verdienen maar om de doelgroep zo vroeg mogelijk met Nationale Vacaturebank kennis te laten maken.

Interessant, nu maar eens kijken hoe dit uitpakt. Later vast meer…

Geef een antwoord

8 Comments
 • Maarten
  says:

  Mmm, ook ik ben erg benieuwd naar wat Mirjam heeft aangegeven. ‘Onbeschaamde (zelf) promotie’ klinkt heftig hoor. Zeker in het licht van het hoofdartikel van de Nationale Vacaturebank. Als zij betalen voor een (zelf) promotieverhaal als deze, dan snap ik het wel dat de ‘klant’ geen tegenspraak of andere aangedragen sites/tools waardeert. Betalen zij niet, dan is het benoemen van een andere site/tool wellicht helemaal niet zo gek. Zeker ook om de onafhankelijkheid te bewaken van een (schijnbaar) onafhankelijke site. Anders wordt je wel erg gebruikt door de Nationale Vacaturebank, toch? Oh ja, nog even mijn mening over het artikel. Op zich geen gek idee van Nationale Vacaturebank om ook in die niche te stappen. Moeten ze wel zorgen voor een ‘schone’ database!

 • Mirjam
  says:

  ik wilde o,a, vertellen dat ik een nieuw instrument heb gevonden, waarmee je als P&O-er zelf weer de regie kan terugkrijgen en heel efficient en effectief je werk kan doen. Daar heb ik, als P&O-er veel baat bij en dat wil ik graag ook met anderen delen.
  Maar blijkbaar mag dat niet, ook niet de ervaringen die anderen daarmee hebben delen.
  Check gewoon de site. Je zit vanzelf waarom …….

 • Wietse
  says:

  Wat heeft mirjam gestuurd dat onbeschaamde promotie wordt genoemd.  Zelf lees ik in het geplaatse stuk alleen maar Nationale vacature bank. Dit lijkt mij een nadrukkelijke  advertorial. Ben wel heel benieuwd wat Mirjam verder te melden heeft. Kan ik met haar in contact komen?

 • Michiel
  says:

  @ Adminitrator: jammer dat je het weggehaald hebt.. Ik dacht tijdens het lezen idd al dat het enorme zelfpromotie zou worden, maar meestal wordt dat toch vanzelf afgestraft..

  Ik denk zelf iig dat stageplaza en bijbanen.nl alvast kunnen gaan inpakken :p

 • Mirjam
  says:

  Als het op deze wijze gaat als hoe de meeste W& S sites nu werken namelijk vooral kwantiteit ipv kwaliteit zal er geen meerwaarde zijn.
  Steeds meer bedrijven en met name werving en selectiebureaus klagen dat er veel cv’s zijn maar dat een groot deel verouderd is en het rendement laag. 
  Ook gebruikers klagen over de kwaliteit van het aanbod. Uitgangspunt is namelijk dat er altijd een aanbod moet zijn. Dus als een gebruiker aangeeft in Breda te willen werken en  zijn max werkgebied aangeeft en er is geen aanbod in die regio dan laten de meeste site ook vacature zien buiten de regio.

  Administrator: deel reactie verwijderd ivm onbeschaamde (zelf)promotie