CBS komt met vacature aantallen over tweede kwartaal

Logotype CBS Vandaag kwam CBS met de ontwikkeling van de vacature aantallen over het 2e kwartaal van 2009. En deze kwartaalcijfers lijken er op te duiden dat we de bodem van de daling (bijna) hebben bereikt.

En dat is ook de boodschap die CBS aan haar bericht mee heeft gegeven: Aantal vacatures stabiliseert. Maar is dat wel de situatie?

Want de achterliggende cijfers lijken het tegendeel te bewijzen. Zoals onderstaande grafiek duidelijk laat zien:

CBS vacature aantallen: Q2 2007 - Q2 2009Het belangrijkste cijfer is tenslotte het aantal openstaande vacatures. En dat aantal neemt nog altijd sterk af. Met een daling van 9,5% is het weliswaar minder dan in voorgaande kwartalen (Q2: –11%, Q1: –18%) maar nog altijd zeer fors. En dat terwijl het aantal ontstane vacatures lijkt te stabiliseren op een bodem van zo’n 180.000 vacatures.

Het lijkt er dus sterk op dat er een groot aantal openstaande vacatures is teruggetrokken zonder vervuld te zijn. Tenslotte gaat het aantal vervulde vacatures ook nog altijd naar beneden. En dat is dus juist een heel negatief signaal. Bedrijven die vacatures terugtrekken doen dit tenslotte niet uit luxe…

Overigens zijn de cijfers van CBS een blik in het verleden. Tenslotte ligt het derde kwartaal van 2009 alweer geruime tijd achter ons; en is op basis van de cijfers van JobFeed duidelijk dat er in ieder geen sprake is van stabilisatie van het aantal ontstane vacatures:

Voortschrijdend jaarvolume nieuwe vacatures: dec 2007 – okt 2009 Voortschrijdend jaarvolume nieuwe vacatures: dec 2007 – okt 2009

De daling zet zich dus onverminderd voort, waarbij in de maanden juli – oktober gemiddeld 12% minder nieuwe vacatures werden geteld in vergelijking met dezelfde maanden in 2008. Het duurt echter tot februari 2010 tot we deze cijfers kunnen vergelijken met CBS. Dat schiet natuurlijk niet echt op…

Geef een antwoord

2 Comments