FinancieleTOPbanen: werkzoeker betaalt gelag

Logotype FinancieleTOPbanen FinancieleTOPbanen is de zoveelste nieuwe vacaturesite in ons kleine landje. Op zich niet de moeite van het vermelden waard. Ware het niet dat de site het volgende aanbod heeft:

Bij financieleTOPbanen.nl hoeft u niet te betalen voor het plaatsen van uw vacature en het bekijken van CV’s! Ontvang kosteloos de respons en betaal pas als u uw kandidaat gevonden heeft!

En dat is natuurlijk wel bijzonder. In plaats van de double dipping van de meeste vacaturesites (betalen voor vacatureplaatsing en voor toegang tot de CV database) is hier sprake van een business model dat is gebaseerd op passende CV’s. Oftewel een pay-for-performance model.

Voor nieuwe intreders is dit eigenlijk het enige levensvatbare model; want ze hebben niets te bieden op het gebied van traffic. Dus waarom zou je een vacatureplaatsing op een dergelijke site moeten betalen?

Het probleem is natuurlijk dat zo’n nieuwe intreder ook bij een gratis vacatureplaatsing nog steeds niets te bieden heeft op het gebied van traffic. En je dus weliswaar een gratis plaatsing hebt maar nog altijd geen geschikte kandidaat. Waardoor de moeite van een vacatureplaatsing zonder resultaat blijft. Ook niet fijn.

Overigens lijkt FinancieleTOPbanen uitsluitend voor gratis vacature plaatsingen te hebben gekozen om hun CV database te vullen. Want dit is wat ze in een e-mail melden:

Wij willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk cv’s in onze database hebben. Daarom (in tegenstelling tot andere banensites) is het plaatsen van vacatures op onze site gratis.

Wie wil nou geen grote CV database? Maar daarvoor hoeft een vacatureplaatsing natuurlijk helemaal niet gratis te zijn. Want voor kandidaten maakt het niets uit of een vacature al dan niet gratis is geplaatst.

En hier wringt dan ook meteen het model van FinancieleTOPbanen. Want als kandidaat ben je verplicht je te registreren en een CV achter te laten bij deze site. Tenslotte is dat inherent aan het business model. Zonder een CV geen inkomsten.

Waarmee FinancieleTOPbanen hun business model dus belemmerend laten zijn voor hun belangrijkste doelgroep: werkzoekers. Naar werkzoekers probeert de site dit nadeel als een voordeel te verkopen:

FinancieleTOPbanen | Detail registratiepagina

Baarlijke nonsens natuurlijk. Een CV uploaden is geen voordeel, en ook zonder registratie hoort een werkzoeker te kunnen solliciteren met bijsluiting van een CV. En hopelijk weten de de makers van FinancieleTOPbanen dat ook.

En dan nog die belofte: Wordt gevonden door alle financiële instellingen. Zou je ze aan die belofte kunnen houden? Want dat slaat natuurlijk nergens op.

Conclusie
FinancieleTOPbanen is een nichesite met een realistischer business model dan de meeste nieuwe vacaturesites. Maar het nadeel van dat model wordt afgewenteld op de werkzoeker. En dat is niet zo slim. Waarmee de site haar kansen op overleving meteen teniet heeft gedaan.

Achtergrond
FinancieleTOPbanen.nl VOF is sinds 1 oktober 2009 actief en kent twee vennoten; René Wolven en Barry van den Bos.

Geef een antwoord

1 Comment