Monster’s MEI in oktober

Monster Employement Index Het is weer tijd voor een korte evaluatie van de MEI, oftewel de Monster Employment Index. Want de resultaten over oktober zijn binnen: 2 punten hoger dan in september.

En ook deze maand ziet Diana Krieger (General Manager Benelux) het weer zonnig in: The latest monthly increase in online job demand and slowing rate of annual contraction may suggest that the Dutch online recruitment industry is nearing a turning point.

Maar goed, als ik even naar het voortschrijdend jaarvolume van de MEI kijk zie ik toch nog altijd een dalend beeld:

image Voortschrijdend jaarvolume MEI, januari 2007 – oktober 2009

We hebben het ergste dus nog altijd niet achter de rug. En die slowing rate of annual contraction ziet er voor de laatste 12 maanden op basis van dat voortschrijdend jaarvolume zo uit:

image Procentuele daling/groei laatste 12 maanden obv. voortschrijden jaarvolume

Toegegeven, mijn ogen zijn niet meer zo goed als voorheen, maar ik zie geen reductie. De afgelopen drie maanden zijn hooguit iets minder slecht dan drie daaraan voorafgaande maanden. Maar daar is alles mee gezeg. Oftewel, de krimp gaat onverminderd door.

En dat terwijl de MEI vooral de impact op de uitzendindustrie weergeeft. Buitengewoon vervelend dus, vooral omdat de uitzenders de eerste zijn die een herstel van de economie signaleren. Of zouden we, net als de VS zichzelf wil doen geloven, met een jobless recovery te maken gaan krijgen? Oftewel een herstel van de economie zonder een groei van het aantal banen. Wat natuurlijk niet kan aangezien consumenten bestedingen het vliegwiel achter economische groei is.

Maar dat is een andere discussie. De MEI zegt mij dat de uitzenders nog altijd niet over herstel kunnen spreken. Nu dus maar wachten op de cijfers van de ABU over periode 11. Want daar hoort een nog veel duidelijker beeld uit naar voren te komen over de situatie voor de uitzenders.

Geef een antwoord