XING, met positief resultaat de afgrond in?

XING interim rapport 3e kwartaalXING kwam enkele dagen geleden met haar rapportage over het 3e kwartaal van dit jaar. En natuurlijk zijn daar heel veel upbeat geluidjes in te beluisteren.

En dat terwijl XING ten opzichte van LinkedIn steeds meer op een heel klein muisje begint te lijken.

Gelukkig is dit ook uit de cijfers in dit rapport te destilleren, al moet je daarvoor wel je best doen.

De belangrijkste indicator dat het niet zo lekker gaat met XING is als je naar de herkomst van de ‘leden’ kijkt:

image 

Hierbij staat DACH voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland; oftewel het Duitssprekende deel van de wereld. En daar groeit het aantal leden aanzienlijk sneller dan in de rest van de wereld.

De grootste groei maakt XING overigens door in het aantal medewerkers. Van 161 in Q3 208 van het vorige jaar tot 266 aan heeinde van Q3 van 2009. Oftewel een groei van 65%! Dat is toch een minder gezonde ontwikkeling…

Desondanks ziet de omzetontwikkeling er wel heel erg gezond uit. Er is weliswaar sprake geweest van een afvlakking in het 2e kwartaal, maar in het afgelopen kwartaal lijkt de weg omhoog weer gevonden te zijn:

imageMaar XING’s grootste zwakte zit natuurlijk in de beperkte geografische spreiding:

image

Groot tot zeer groot in vijf landen. En in alle overige landen klein tot zeer klein. Als je dit gemakshalve afzet tegen de cijfers van LinkedIn dan krijg je als XING aandeelhouder toch behoorlijk koude rillingen:

 image

Inderdaad, LinkedIn doet het naar verhouding niet best in Duitsland. Maar verder heeft LinkedIn bij landjepik toch overtuigend van XING gewonnen.

Xwitter?
En dan is er nog de Twitter feature van LinkedIn. Die enorm succesvol lijkt te zijn en waar XING in paniek een reactie op probeert te verzinnen. Via Xwitter… Waar ik overigens op dit moment de volgende melding krijg:

imageKlinkt heel erg als een armoedige poging van XING om haar leden te laten geloven dat ze een Twitter feature heeft. Die verborgen blijft achter een private beta. Geen sterke move van XING.

Conclusie
XING zit ingekapseld in een paar landen, omring door de boze buitenwereld die LinkedIn heet. In tegenstelling tot andere sociale netwerken is er op het gebied van een business social network eigenlijk maar plaats voor één. En volgens mij is die plaats al vergeven…

Geef een antwoord

2 Comments