Frankwatching vacatures? Waar dan?

Logo en logotype Frankwatching (vacatures) Langzaam maar onmiskenbaar wringt Frank Janssen zich binnen in de online recruitment wereld. Eerst kwam Friendhunter, vervolgens TalentTracker en dan nu: Frankwatching vacatures.

Jawel, Frankwatching start haar eigen vacaturesite! Het werd natuurlijk tijd. Tenslotte doet Marketingfacts al jaren in vacatures.

De homepage
Dit is de homepage van Frankwatching vacatures:

Frankwatching vacatures | Homepage

De online magazine lay-out van Frankwatching wordt ook voor Frankwatching vacatures aangehouden. Terwijl ik toch half en half de functionaliteit en lay-out van Friendhunter had verwacht.

Van een niche site mag misschien niet teveel verwacht te worden, en dat is ook het geval voor Frankwatching vacatures. Mogelijk dat trouwe Frankwatching bezoekers daar ook weinig problemen mee zullen hebben. Maar er kan nog ontzettend veel verbeterd worden aan deze vacature’site’.

De vacature widget moet het doen
Het is echter te hopen dat de hoeveelheid direct bezoek aan deze sectie zo laag mogelijk is. Frankwatching is tenslotte geen vacaturesite maar een weblog/online magazine. En dat is ook de reden dat er op meerdere manieren aandacht aan vacatures wordt besteed:

 • via de Vacature-widget in de zijkolom
 • via eigen RSS-feeds
 • in de nieuwsbrief

Toe maar, een multi-channel aanval op de bezoeker!

Waarbij die vacature widget ongetwijfeld de belangrijkste traffic driver zal moeten zijn. Frankwatching is tenslotte een zeer populair weblog met een gigantisch aantal bezoekers per blog posting. En waar je als RSS abonnee een artikel niet compleet in de RSS feed kan lezen (een minpunt natuurlijk, maar dit terzijde). Dus lezers moeten altijd naar de site komen.

Maar die vacaturewidget zit wel heel erg goed verstopt op de site. Ver, ver below the fold en ingeklemd tussen de laatste reacties en een Twitter widget zie ik dit:

image

Tja, het is in de lay-out van Frankwatching. Maar of dit voldoende aandacht gaat krijgen? Ongetwijfeld zullen er mensen op vacatures gaan klikken. Maar de conversie zou aanzienlijk toenemen als deze widget above the fold zou worden getoond. En de widget wat meer visuele aandacht zou krijgen. Tenslotte zijn er voldoende visueel dominante advertenties te zien op Frankwatching, en dat zijn toch ook betalende klanten?

Verde heb ik geen relatie kunnen ontdekken tussen het aandachtsgebied van de vacatures en het onderwerp van de blog posting. Wat ook in de lijn van de verwachting zou liggen. Media artikel? Media vacatures als eerste zichtbaar. Marketing artikel? Marcom vacatures als eerste. Althans, dat zou mooi zijn. Maar is helaas niet het geval.

Conclusie
Frankwatching vacatures is een potentieel waardevolle aanvulling op het aanbod van Frankwatching en volgt hiermee het voorbeeld van Marketingfacts met de nodige jaren vertraging.

Maar de specifieke meerwaarde om binnen een weblog te adverteren heb ik nauweliks kunnen ontdekken. Een ‘onzichtbare’ en ‘statische’ widget geeft mij niet het gevoel dat hiermee de potentie van Frankwatching maximaal wordt benut. Wat een (gemiste) kans is.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Frank Janssen
  says:

  @ Marc: De positie van de widget gaan we mee aan de slag, goed punt hoor! De lay-out (dat het lijkt op bijv. laatste artikelen) zou ook een voordeel kunnen zijn, gewone tekstlinks scoren beter dan links die in een meer commerciële lay-out zitten. Maar ook hier zullen we nog even opnieuw kijken wat er te  verbeteren valt.
  En een site zonder advertenties is in het geval van Frankwatching een verliesgevende site. Dus maar even een oogje dichtknijpen, lijkt me 😉

 • Marc Drees
  says:

  @Frank:
  Vacatures in de widget zijn advertenties waarvoor bedrijven uiteindelijk (na medio december) voor gaan betalen. Het is daarmee niet hetzelfde als de laatste comments of Twitter volgers.
  Hier wil je als site en als adverteerder een (kwalitatief) hoge conversie bereiken. Door het te verstoppen below the fold en in dezelfde lay-out is die kans aanzienlijk kleiner geworden.
  Lezers van Frankwatching (ik ben ook een trouw bezoeker)  verwachten al verstorende advertenties, dit kan er ook nog wel bij 😉
  De in te delen zijkolom had ik gemist maar het leek me minder relevant om op de aparte vacaturesectie in te gaan. Als het goed is krijg je daar relatief weinig bezoek op. De vacaturewidget moet het gaan doen.

 • Frank Janssen
  says:

  Marc dank voor je review.
  We hebben inderdaad een lay-out gezocht die op hoofdlijnen overeenkomt met de vormgeving van Frankwatching, we denken dat dit het beste aansluit bij wat onze lezers verwachten en prettig vinden. Het is misschien goed om te benadrukken (ik schreef het vanmiddag ook in het artikel op Frankwatching) dat we in de komende weken nog gaan finetunen, onderdeel daarvan zal ook een optimalisatie van de widget zijn. Overigens is de invulling van de zijkolom in de vacaturerubriek zelf afgestemd op de bezoekers van deze rubriek, een detail wat je misschien ontgaan is.
  We hebben overigens niet de ambitie om een ‘vacaturesite’ te zijn, we zien het aanbieden van vacatures vooral als een extra service voor onze bezoekers. Het zal moeten blijken of de opzet die we gekozen hebben ook effectief zal zijn, maar we hebben er in elk geval bewust voor gekozen 😉
  Marketingfacts doet inderdaad al jaren aan vacatures, daar heb ik ook bewondering voor. De meeste andere sites en blogs in dit ‘gebied’ doen echter (nog) niets met vacatures, dus wat dat betreft doen we het misschien nog niet eens zo slecht :p
  Nogmaals dank voor je feedback en we spreken er elkaar vast nog over.
  Frank