Ondergang van een vacaturesite

Logotype Totaljobs Group Met het aanstaande einde van Totaljobs.nl lijkt tevens een einde te zijn gekomen aan de poginen van Totaljobs Group Ltd. om het vasteland van Europa te veroveren. Waarmee  ook het lot van Totaljobs.de lijkt te zijn bezegeld.

De vraag is echter, wie heeft besloten de stekker er uit te halen. Was het Reed Business Information (RBI) of was het de Totaljobs Group (TG)? Tenslotte was Totaljobs.nl een joint-venture van deze twee onafhankelijke partijen onder de Reed Elsevier paraplu.

Het huwelijk tussen RBI en TG werd in 2004 gesloten; waarbij TB de infrastructuur en de know-how inbracht en RBI de centjes. Met als doelstelling de Internet gerelateerde omzet van RBI (in Nederland) een boost te geven.

En dat laatste is niet gelukt. Sterker nog, gezien deze zin uit de ondertussen fameuze e-mail is dit jaar zelfs sprake van een operationeel verlies: Het resultaat zal in 2009 negatief zijn, en de vooruitzichten voor de langere termijn zijn ongunstig.

Waaruit blijkt dat het uiteindelijk om een verstandshuwelijk tussen RBI en TG ging. En RBI blijkbaar niet langer het spaarvarken voor TG wilde zijn.

Althans, dat is het meest aannemelijke scenario. De officiele lezing is een iets andere. Olivier van Duijn (Director Europe van TG) stelt namelijk:

[…] er is nog een te substantiële investering nodig om in de komende jaren de gewenste nummer een of twee positie te bereiken tussen de generieke vacaturesites in Nederland

Oftewel, er is een te grote afstand tussen de huidige situatie en het ambitieniveau. Nou ja, het is ook een uitleg.

Hoe dan ook, RBI lijkt haar zwalkende koers te vervolgen. Na eerst helemaal voor online te gaan, werd al snel FEM Business aan de kant gezet. En nu is het dan de beurt aan Totaljobs.nl. Straks hebben ze geen online label meer over…

Wie volgt?

Geef een antwoord

10 Comments