CBS: werkloosheid stabiel op 5%

Logotype CBS Volgens het CBS valt het allemaal wel mee, en dat moeten we dus als een goed teken opvatten. Ik heb het natuurlijk over de stand van de werkloosheid:

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode augustus – oktober 2009 uit op 403 duizend personen.

En dat is slechts 4.000 meer dan in de vorige driemaandsperiode. Een minimale stijging waarmee het werkloosheidspercentage dan ook niet veranderd. Dat blijft staan op 5%.

Dat ziet er dus heel stabiel uit:

imageOverigens hebben we wel een andere grens doorbroken; de werkloze beroepsbevolking is voor het eerst in jaren weer boven de 400.000 uitgekomen.

Hoe dan ook, het valt allemaal dus nog altijd heel erg mee. En het CPB mag zich nog sterker gaan schamen voor de paniek die zij met haar hoge prognoses teweeg heeft gebracht. Zelfs binnen een termijn van een jaar kan het CPB geen potten breken.

Het CPB heeft eerder dit jaar de gemiddelde werkloosheid voor 2009 op 5¼% gezet. Ik had in september al uitgerekend wat de groei zou moeten zijn om dat percentage te halen:

imageWe hadden nu dus zo rond de 5,75% moeten zitten. Niets van dat al. En we gaan zelfs niet op een gemiddelde van 5% uitkomen, waarmee de Rabobank gelijk lijkt te gaan krijgen: […] bij Rabo gaan we uit van 5%. Maar ook die 5% blijkt nu te pessimistisch. Het zal uitdraaien op vermoedelijk zo’n 4,7 à 4,8%.

Over de voorspellingen van CPB over 2010 moeten we het helemaal maar niet hebben. Voortaan gaan we maar naar de Rabobank luisteren…

Geef een antwoord

2 Comments