UWV WERKbedrijf: de cijfers

Logo en logotype UWV WERKbedrijf Het is weer eens cijferdag vandaag. Na het CBS komt traditiegetrouw ook het UWV WERKbedrijf met haar beoordeling van de arbeidsmarkt. In dit geval voor de maand oktober dus:

Het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWW) steeg in oktober 2009 vergeleken met een maand geleden met 1% tot 493.400, dat is 6,4% van de beroepsbevolking.

Dat is toch weer een sterkere toename dan vorige maand, toen een groei van minder dan 1.000 NWW’ers viel te vieren. Deze maand zijn het er bijna 5.000…

Alsof dat nog niet genoeg is, het aantal WW-uitkeringen is zeer sterk gestegen; met bijna 11.000. En dat is een stijging van 3,9% in vergelijking met vorige maand! Geen goed nieuws. Dit is aanzienlijk meer dan op het conto van de DSB soap kan worden geschreven.

Hier wat cijfers over het jaar 2009 tot en met oktober:

  • Er werden bij de vestigingen van het UWV WERKbedrijf 212.400 vacatures ingediend, 17 procent minder dan in 2008
  • Er werden ruim 49.000 ontslagaanvragen bij het UWV WERKbedrijf ingediend, 127% meer dan in dezelfde periode van 2008
  • Het aantal verleende ontslagvergunningen komt in deze periode uit op 29.900, dat is meer dan twee keer zoveel als in 2008.

Hoewel de werkloosheid volgens CBS al drie maanden achtereen stabiel blijft is het aantal NWW-ers toch nog altijd aan het stijgen. Tegelijkertijd stijgt het aantal WW-uitkeringen nog veel sterker. Is hier sprake van een exponentiele groei van het aantal deeltijd-WW uitkeringen of is er iets anders aan de hand?

Hoe dan ook, de cijfers van CBS en UWV WERKbedrijf zijn de laatste maanden niet met elkaar in overeenstemming.

Geef een antwoord

1 Comment