De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het antal vacatures op de grootste vier vacaturesites van Nederland.

Werk.nl schiet plotseling met 5.000 vacatures omhoog; na weken achtereen forse verliezen te hebben getoond. Joost mag weten wat er met deze site aan de hand is. Tijd voor een grondige renovatie?

Voor vandaag is dit het beeld:

De grote vier: vacature aantallen week 48

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Wie het weet mag het zeggen. Na werkelijk duizenden en duizenden vacatures verloren te zijn in de afgelopen weken is er ineens weer een krachtig herstel van Werk.nl. Zeer krachtig zelfs, met bijna 5.000 vacatures. Ik weet niet precies wat er bij deze site gebeurt maar het lijkt me allemaal nogal rommelig…

En Nationale Vacaturebank doet het omgekeerde van vorige week. Want deze keer knalt de site weer met zo’n 1.000 vacatures omhoog. Monsterboard en Totaljobs bewegen niet tot nauwelijks.

Het wordt natuurlijk interessant om te zien hoe werkgevers en intermediairs gaan reageren op het nieuws van de aangekondigde dood van Totaljobs. Blijven ze onveranderd plaatsen op deze site, of gaan ze hun vacatures elders plaatsen. De komende weken beloven in dat opzicht spannend te worden.

En ik vraag me ineens af hoe Totaljobs werkzoekers gaat informeren? Doen ze dat op het allerlaatste moment? En hoe gaat het met werkzoekers met een profiel? Tijd om daar eens wat dieper in te duiken.

De overige cijfers
De cijfers per site sinds week 3 van dit jaar:

De grote vier: vacature aantallen per week, sinds week 3 2009

Tja, terwijl volgens Werk.nl de aantallen vacatures weer stijgen, zakken de nieuwe vacatures per week bij deze site weer aardig in. Het zal allemaal wel… Volgens mij zijn er een paar tellertjes gebroken bij Werk.nl. Tijd voor een grondige renovatie!

Monsterboard lijkt ondertussen op haar niveau aangekomen, maar er zal toch iets meer bij moeten om ook daadwerkelijk met Nationale Vacaturebank te kunnen strijden om de nummer 2 positie. Nu blijft Monster daar toch nog redelijk bij achter.

En Totaljobs laat een fraaie zaagtandbeweging zien de afgelopen periode. Met regelmaat afwisselend omhoog en omlaag. Maar natuurlijk wel ver onder het niveau van de andere drie sites. En te weinig volgens de ambitie van Reed Business.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Ivo:
  Deze gegevens zijn zeker het presenteren waard, vooral omdat het zeker een beeld geeft van het daadwerkelijke aantal vacatures. De strategie van verversing heeft geen enkele invloed op de hier gepresenteerde aantallen.
   
  Een recessie geeft een excessieve krimp van het aantal vacatures op vacaturesites omdat niet alleen het netto aantal vacatures kleiner wordt maar tevens de noodzaak om deze op meerdere plaatsen te presenteren. Daarmee is de verandering in aantallen weliswaar groter dan het netto aantal vacatures maar de waarde van de proxy voor de economische situatie wordt er niet minder door. En dat laatste is waar dit soort artikelen voor zijn bedoeld. Een proxy van de status van de arbeidsmarkt en daarmee van de status van de economie.

 • Ivo
  says:

  @ Marc: als vaste lezer van je site en deze rubriek, vraag ik me steeds meer af of deze gegevens het presenteren waard zijn. Er zit niet echt een lijn en elke week lijkt het een willekeurige presentatie van cijfers die niks zeggen over het daadwerkelijke aantal vacatures. Als Recruiter plaats ik b.v. vacature x de ene week zowel op Monster, Nat vac bank en Totaljobs, en afhankelijk van de kwanititeit en kwaliteit van de reacties vernieuw ik dezelfde vacature een week later (wordt gezien als een NIEUWE vacature) op 1 van de genoemde sites OF op allemaal.
  Weer een andere keer heb ik een ‘makkelijke’ vacature y die ik alleen plaats op Totaljobs; dit levert dan voldoende reacties waarna ik hem weer verwijder.

  Snap je waar ik naar toe wil? Vaak – althans in mijn geval – behoorlijke willekeur in het plaatsen van vacatures. Indien veel andere Recruiters / P&O-ers dit op dezelfde manier doen: hoe relevant zijn genoemde gegevens dan?