Vacatures per regio: de kerstdip komt er aan

VacaturemonitorMet de vacatures per regio gaan we gewoon verder waar we gebleven zijn. Na de herstart van vorige week nu alweer de tweede posting over de ontwikkeling van de vacatures in onze vier prachtige Nederlandse regio’s.

Er er zijn kleine dalingen deze week. Volgens mij de aankondiging van de kerstdip. De jaarlijkse trog waar de arbeidsmarkt in wegzinkt als ze het oude jaar uitluidt en het nieuwe jaar verwelkomt. Niets om je zorgen over te maken. Denk ik…

En dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 45 - 47In vergelijking met vorgie week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: 0,0%
  • West: -0,1%
  • Oost: -0,1%
  • Noord: 0,0%

We beginnen heel voorzichtig in te zakken. Zoals te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Tenslotte komt december er met rasse schreden aan.

Wat onverlet laat dat in vergelijking met vorig jaar de percentages nog altijd enorm tegenvallen. Vooral Oost-Nederland is een woestijn in vacatureland vergelijken met vorig jaar. Een verschil van 1,7%…

Gelukkig blijft onze kleinste regio (Noord-Nederland) zich dapper weren. Al maanden zit deze regio op of boven de percentages van vorig jaren. Wie het kleine niet eert…

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit: 

Vacatures per regio: laatste 52 weken Alle lijntjes wijzen naar beneden. En als we naar vorig jaar kijken is het waarschijnlijk de aankondiging van de kerstdip. Heel wervend Nederland maakt zich op voor kalkoen, champagne en oliebollen. Om hopelijk de draad in januari met frisse moed weer op te pakken.

De komende week staan naar alle waarschijnlijkheid in het teken van dalende percentages. Maar dat is niets bijzonders. Het hoort gewoon bij de tijd van het jaar.

Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:

2006-I - 2008-I

Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de
cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

1 Comment