De recessie in beeld, via vacatures

Ik heb zitten spelen met wat cijfertjes over de ontwikkeling van het vacaturevolume van functiegroepen over de laatste twee jaar. De ruwe data ziet er zo uit:

Vacature aantallen per week, per functiegroep week 1 (2008) t/m week 47 (2009)

Vacaturevolume per week, per functiegroep week 1 (2008) t/m week 47 (2009)

Wel een prachtig gezicht al is dit voor de gemiddelde Nederlander iets te druk. En dat klopt natuurlijk. Maar als we de bovenste lijn (die van de functiegroep Administratie en klantenservice) nou eens isoleren, is de ontwikkeling van de recessie prachtig te zien:

Vacature aantallen per week voor functiegroep Administratie en klantenservice, week 1 (2008) t/m week 47 (2009)

Vacaturevolume per week functiegroep Administratie en klantenservice
week 1 (2008) t/m week 47 (2009)

Er zijn een viertal fases te onderscheiden:

 1. Die goeie, ouwe tijd. Wie herinnert zich deze tijd nog? Tot aan de zomer was het een gekkenhuis. De kandidaten waren niet te vinden en de aantallen vacatures waren ongekend hoog. Wat een leven; een recruiter walhalla!
 2. Het valt wel mee! Na de zomer kwam er weliswaar een kentering, maar ondanks de val van Lehman en de daarop volgende kredietcrisis leek er niet al teveel aan de hand. Er waren zeker minder vacatures maar dat leek meer op een voorzichtige houding van de calvinistische Nederlandse werkgever.
 3. Wat gebeurt er? Na de traditionele kerstdip en de daarop volgende januari oplevering zakte de markt ineens steeds verder in elkaar. De negatieve berichten over de almaar verslechterende economie stapelden zich op. De media konden er geen genoeg van krijgen.
 4. Wat een ellende! Tja, vanaf april 2009 zitten we in een soort recruitment poolnacht. Er is wel leven, maar het is nauwelijks te zien. En als recruiter durf je nauwelijks naar buiten. Te koud en je kan verdwalen in die eindeloze donkerte.

En die diepe, diepe poolnacht duurt nog altijd voort. Ondanks allerlei juichberichtjes vanuit Amerika, door de OESO en natuurlijk door onze eigen regering. Collectieve leugentjes om consumenten te verleiden tot het besteden van geld. Want daarmee gaat die motor weer draaien. Maar het zijn leugentjes, want er is nog niets te vieren.

Dat wordt helemaal duidelijk als de ontwikkeling van het vacaturevolume voor de functiegroep Administratie en klantenservice op basis van het voortschrijdend jaarvolume wordt bekeken:

image

Voortschrijdend jaarvolume vacatures Administratie en klantenservice
week 1 – 52 (2008) t/m week 48 (2008) – week 47 (2009)

Dit is dus een akelig rechte lijn naar beneden. Waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen. Overigens is dat bij deze functiegroep wel het meest extreem; over de meetperiode is het volume aan vacatures met 38% gedaald. Voor het totaal aan functiegroepen is dat ‘slechts’ 20%…

Nou maar hopen dat de consumenten dus niet in die leugens van de overheid trappen. Want het nieuwe jaar zou nog wel eens een ferme serie tegenvallers kunnen herbergen.

Geef een antwoord

7 Comments
 • Matthijs
  says:

  Hé Marc, laten we elkaar in waarde laten en geen termen gaan gebruiken als ‘wat een bijzondere gedachtengang heb jij’, ‘lees dan gewoon geen artikelen meer’, etcetera. Natuurlijk is het niet leuk als iemand opbouwende kritiek geeft op je blogs, maar dat is het risico van blogs schrijven. Ik probeer met jou van gedachten te wisselen en een inhoudelijke discussie op gang te brengen! That’s all.

 • Marc Drees
  says:

  @Matthijs:
  De werkelijkheid benadrukken tegenover de illusie die de overheid  en de media schetsen is negatief? Wat een bijzondere gedachtengang!
   
  Ik beschouw het als een poging de balans te herstellen in het informatie aanbod. Waarbij misplaatst optimisme uit eigenbelang mensen tot verkeerde keuzes doet komen. Waarbij de werkelijke onderliggende problemen bij financiele instellingen en de economie niet worden gecommuniceerd uit angst voor een verdere daling van dat vertrouwen. Waardoor de werkelijke problemen alsnog niet worden aangepakt en we collectief richting volgende recessie hollen.
   
  Als jij graag in blisfull ignorance in The Matrix wil rondwandelen, be my guest. Lees dan gewoon geen artikelen op RecruitmentMatters meer. Wil je een beeld gebaseerd op de werkelijkse situatie zodat je beter geinformeerd keuzes kunt maken, blijf dan vooral verder lezen.
   
  Zoals je misschien nog niet weet schrijf ik met grote regelmaat over de toekomstige mogelijkheden, los van eventuele recessies. Kansen zijn er altijd hoewel een recessie slechts extra kansen biedt dankzij de ellende van anderen. Oftewel recessieprofiteurs.

 • Matthijs
  says:

  @Marc: Ik geloof je op je woord dat jij op basis van macro-economische cijfers een realistisch beeld schets. Maar het is in mijn ogen negatief om dergelijke cijfers te benadrukken.

  Ik zou je willen uitdagen om te schrijven over de kansen die de huidige situatie ons biedt en niet te vergeten op welke wijze wij uit deze situatie moeten komen. Belangrijk elementen om uit deze situatie te komen zijn consumptie en productie. En die twee elementen komen in de praktijk alleen maar op gang als er weer vertrouwen is.

 • Marc Drees
  says:

  @Matthijs:
  Niet negatief maar realistisch.
  Als tegenwicht voor het gekwetter van niet op cijfers gestaafde incidenten. Of op basis van de weinig relevante behoefte dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met die slechte periode.
   
  Uit het vacaturevolume noch uit het volume aan uitzenduren blijkt  enig (structureel) herstel. Dus wat is er negatief?

 • Matthijs
  says:

  Hé Marc, sinds enige tijd lees ik de blogs op recruitmentmatters en ik zie regelmatig een blog van jou staan, maar wat me opvalt is de negatieve ondertoon in je berichten (het gaat steeds over slechter, minder, etc.).
  Natuurlijk, ik weet ook dat het allemaal minder is dan vorig jaar, maar het goede bericht is dat diverse van onze (vaste) klanten ons sinds kort weer bellen met de mededeling: we zoeken weer mensen!

 • Matthijs
  says:

  Hé Marc, sinds enige tijd lees ik de blogs op recruitmentmatters en ik zie regelmatig een blog van jou staan, maar wat me opvalt is de negatieve ondertoon in je vacature (het gaat steeds over slechter, minder, etc.).

  Natuurlijk, ik weet ook dat het allemaal minder is dan vorig jaar, maar het goede bericht is dat diverse van onze (vaste) klanten ons sinds kort weer bellen met de mededeling: we zoeken weer mensen!