Hoe steekt een kandidaat over?

Watch how they cross the street Een briljante posting van Guy Kawasaki over de waarde van het oversteekgedrag van kandidaten. Maakt elk interview volstrekt overbodig!

Bij wijze van hoge uitzondering heb ik zijn typologie van overstekers vertaald. Hilarisch!

Daar gaan ze dan. Vijf types op basis van een vijftal manieren om de straat over te steken. Waardoor direct duidelijk wordt in welke functies een type het best op zijn/haar plaats is.

Matador. Zonder enige angst stort de Matador zich in het verkeer tijdens het oversteken. Zebrapaden zijn niets meer dan strepen verf, stoplichten slechts suggesties. Het maakt de Matador niets uit of het verkeer al dan niet lijkt te gaan stoppen.

Functies: Ondernemers, super verkopers, financiele durfals

Wader. Dapper maar niet zonder angst wil de Wader zo snel mogelijk oversteken. De Wader heeft duidelijk initiatief maar ook voldoende gezond verstand. Een Wader telefoneert en verstuurt SMSjes tijdens het lopen maar nooit tijdens het oversteken. De Wader weet dat geraakt worden door een auto niet gezond is. Daarom laten zij de Matador voorgaan. Waardoor de Wader meestal het eerste aan de overkant is.

Functies: CEO’s, VP’s, software designers, projectleiders

TextWalker. De TextWalker kan tegelijkertijd typen, praten en lopen maar is zich er onvoldoende van bewust dat het oversteken van een drukke straat het echte leven is. Er is een oppervlakkige vergelijking tussen TextWalkers en Waders of Matadors maar met een fundamenteel verschil – voortgang is in het geval van TextWalkers meestal een illusie. Zij hebben de neiging om te meanderen, af te dwalen of zelfs halverwege te stoppen. Ze zijn eenvoudigweg niet in staat te focussen op één taak.

Functies: Creatieven en junior programmeurs

Light Jumper. Eigenlijk probeert een Light Jumper de wet na te leven. Maar op het moment dat het licht voor het autoverkeer op oranje springt staat de Light Jumper al op het zebrapad. Van Dr. Jekyll tot Mr. Hyde. Een Light Jumper heeft er geen probleem mee om het nog doorrijdende verkeer na te schreeuwen of bestuurders doordringend aan te staren. Hoewel dat verkeer alle recht heeft om nog door te rijden…

Functies: Betrouwbare maar stoere advocaten, onafhankelijke secretaresses en betrouwbare managers met verborgen tatoeages

CurbHugger. Ongeacht hoe verlaten de straat, een CurbHugger zal nooit een zebrapad eerder opstappen dan de wet (of het stoplicht) voorschrijft. Ironisch genoeg heeft de CurbHugger hierdoor zelden voldoende tijd om veilig de overkant te bereiken…

Functies: Accountants, statistici, en andere rollen met vaste regels. Perfect voor het plannen en bijwonen van vergaderingen, met name als het doel het plannen van een nieuwe vergadering is.

 

Afijn, doe er je voordeel mee. Want op deze manier is het vinden van de juiste persoon een eitje geworden. Happy hunting!

Geef een antwoord

6 Comments