De winnaar is weer Bijbanen.nl?

image Wat een ongekende droefenis, en hoe is het in godsnaam mogelijk. De beste website van 2009 in de categorie Carrière is Bijbanen.nl. En dat is dus voor het derde achtereenvolgende jaar. Ter compensatie is Monsterboard de meest populaire website geworden.

De genomineerden vormden natuurlijk al een merkwaardig  rommeltje, met als meest onwaarschijnlijke mededinger: Werk.nl. Met afstand de vacaturesite die bezoekers de meeste frustratie zal weten op te leveren.

Het grote nadeel is natuurlijk dat op geen enkele manier duidelijk wordt hoe deze verkiezing de nominaties bepaald en vervolgens hoe de verkiezing van de beste website tot stand komt.

Daarmee lijkt het niets anders dan wat gekonkel in achterkamertjes, waarbij een stevig rookgordijn elke hoop op een transparante verkiezing laat verdwijnen.

Met een dergelijke uitverkiezing diskwalificeert MetrixLab zich ook meteen als een serieus te nemen onderzoeksbureau. Wie wil zich nou associeren met een dergelijke uitkomst, met name als die uitkomst op geen enkele manier kan worden gecontroleerd?

Afijn, zoals ik al eerder heb aangegeven gaat RecruitmentMatters volgend jaar een alternatief bieden. Gegarandeerd objectief en volledig transparant. Waarbij sites op kwaliteit van het primaire proces worden getoetst. Zodat een echte winnaar kan worden aangewezen. En dat is tenminste een winnaar waar bezoekers zich in kunnen herkennen.

Komend voorjaar zal ik de details van dit onderzoek bekend maken, en tussentijds worden per onderzochte site resultaten beschreven zodat op voorhand een discussie kan worden gevoerd over de geconstateerde kwaliteit. Echter crowdsourcing dus. Want van al die mysterieuze uitverkiezingen heb ik zo langzamerhand mijn buik vol.

En misschien moet niet de winnaar een medaille op de site tonen, maar iedereen die niet heeft gewonnen. Een badge of shame. Want dat betekent eenvoudigweg dat die site niet de best mogelijke service biedt aan de werkzoeker. Ik weet het, een illusie. Maar het zou de drive om te verbeteren aanzienlijk verhogen!

Geef een antwoord

10 Comments