Uitzenden VS trekt aan, wanneer zijn wij aan de beurt?

Logotype American Staffing Association De American Staffing Association verzamelt gegevens over de stand van het uitzendland. In Amerika, wel te verstaan. En ze presenteert deze gegevens als een index, waarbij de score medio 2006 op 100 is gezet. Een beetje zoals de Monster Employment Index dus.

Met enig knip en plakwerk is daar wel een fraaie grafiek van te maken waarmee een uitstekend beeld van de ontwikkelingen van de Amerikaanse uitzendmarkt is te maken. Wat ik even heb gedaan.

En dan krijg je dit resultaat:

image Uitzendindex American Staffing Association (ASA), 2006 -  2009

Nou, dat is een inderdaad fraai plaatje! Tenminste, het meest recente deel ervan. Want daar is een sterke groei van de index te constateren. En dat betekent een duidelijk herstel van de uitzendmarkt in de VS na de zomervakantie.

Maar deze ontwikkeling moet dan ook zichtbaar zijn in de resultaten van de grootste uitzenders voor het derde kwartaal van 2009:

image Omzet (in miljoenen EUR) Adecco, Randstad, Manpower, Q3 2006 – Q3 2009
(Omzet Manpower x 0,72 tbv USD naar EUR conversie)

Zowel Adecco als Randstad laten inderdaad een lichte omzetgroei zien waar mogelijk de VS een positieve rol bij heeft gespeeld. Manpower laat al sinds Q1 2009 en omzetgroei zien. Of deze resultaten direct te correleren zijn met de ontwikkeling van de VS is natuurlijk niet zeker, maar het is wel een mogelijke indicatie.

Nou maar hopen dat de trend in de VS zo snel mogelijk naar Nederland overwaait. In voorgaande recessies was de vertraging meestal zo’n 7 maanden. Dat zou betekenen dat we begin 2010 we een daadwerkelijke verbetering van de uitzendmarkt tegemoet kunnen zien. Fingers crossed.

Geef een antwoord

6 Comments