Verkoop vacatures: lichte groei

Het volume aan nieuwe vacatures binnen het functiegebied Verkoop en Handel heeft zwaar te lijden gehad onder de recessie. Maar ook hier lijkt een kentering te zijn opgetreden, getuige onderstaande grafiek:

Nieuwe verkoop vacatures per week, 10-weeks gemiddelden (jan 2008 – nov 2009) Nieuwe verkoop vacatures per week, 10-weeks gemiddelden (jan 2008 – nov 2009)

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. De stijging van de afgelopen weken is deels kunstmatig; veroorzaakt door de verandering van de spideringstrategie van zowel Monsterboard als Werk.nl.  Die tijdelijk een aanzienlijk hoger aantal vacatures laat zien en vervolgens een structureel hoger aantal nieuwe vacatures ten opzichte van de daaraan voorafaande periode.

Ondanks deze kunstmatige hobbel is ook hier sprake van een lichte groei van het vacaturevolume. En meer verkopers betekent meer transacties. Meer transacties betekent meer economische activiteit. En meer economische activiteit is precies wat we nodig hebben.

Op het totaal aan nieuwe vacatures zijn ICT en verkoop vacatures positieve signalen; dit geldt niet of nauwelijks voor het totale beeld:

 Nieuwe vacatures per week, 10-weeks gemiddelden (jan 2008 – nov 2009) Nieuwe vacatures per week, 10-weeks gemiddelden (jan 2008 – nov 2009)

De laatste piek aan vacatures wordt grotendeels veroorzaakt door de hierboven genoemde verbeterde spidering van Monsterboard en Werk.nl. En is dus deels kunstmatig. Het laat onverlet dat we een bodem lijken te hebben bereikt; op of iets onder de 30.000  vacatures.

Natuurlijk is de afstand met de eerste helft van 2008 dramatisch, maar in dit geval is stilstand zeker geen achteruitgang! Wordt het dan toch nog een mooie Kerst dit jaar?

Geef een antwoord

1 Comment