LinkedIn volgens Thomas, deel 2

Thomas Waldman Na de rust gaat Thomas Waldman door met de presentatie over LinkedIn Talent Adventage. Oftewel, de corporate recruiter oplossing van LinkedIn.

En dat is dus een demonstratie van de verschillende modules van deze oplossing die ik in een vorige posting uitgebreider heb beschreven.

Het wordt een praktische sessie waarbij Thomas vooral stilstaat bij de zoekinterface. Ongetwijfeld de functie die door recruiters het meest gebruikt zal gaan worden.

En daar zitten angstaanjagende mogelijkheden bij, die tot het nodige enthousiasme bij de aanwezige recruiters leidt. Want hiermee wordt het mogelijk om wel zeer specifiek te zoeken. En  volgens Thomas kan je als recruiter ook aan je interne klanten laten zien dat het gewenste schaap met vijf poten echt niet bestaat!

Ook de hoeveelheid informatie die recruiters van LinkedIn profielen kunnen zien is ongelimiteerd.

Overigens worden de aanwezigen steeds drukker wat ik als toenemend enthousiasme zie. Of een kort spanningsboogje, wat natuurlijk ook niet vreemd is bij recruiters…

Overigens is er nog geen koppeling met een ATS/HRMS systeem, hoewel corporate recruiters hun IT afdeling lief aan kunnen kijken door de mogelijkheden van de LinkedIn API maximaal uit te nutten.

Nog prettiger zou zijn als veelgebruikte ATS/HRMS systemen een standaard koppeling met LinkedIn zouden hebben. Hier wordt aan gewerkt, volgens Thomas wordt met een aantal Nederlandse partijen gesproken.

Als recruiter zou ik in ieder geval een vacature zonder extra inspanning willen kunnen plaatsen en relevante kandidaten downloaden naar mijn ATS. Dat moet toch allemaal niet ingewikkeld zijn?

Een zeer armoedig onderdeel van LinkedIn, vacaturestatistieken worden maandelijks 1 keer per e-mail togestuurd. Dat zou toch allemaal online moeten kunnen? Waarmee volgens 1 inventieve recruiter het fijn zou zijn om direct alle profielen te kunnen bekijken van LinkedIn gebruikers die naar een  vacature hebben bekeken. Wat natuurlijk weer ten strengste verboden is. En wat die inventieve recruiter natuurlijk ook heel goed weet…

En ook nu heeft Bas Westland zich weer van zijn taak gekweten en talloze zinloze weetjes op Twitter gespoten. Wie ondanks deze waarschuwing alles wil terugzien zoekt even op Twitter met #linkedinlaunch. U bent gewaarschuwd!

Al met al een zinvolle en gemoedelijke drie (geen vier) uur. Nu kan ik mijn knieën uit mijn oren halen, want het was wel verdomde krap. Maar dat was me de moeite wel weer waard. In het pittoreske dorpje Baarn in een zo mogelijk nog pittoresker pand. Daar zou ik wel een kantoor willen hebben!

Geef een antwoord

4 Comments