Breaking news: vacatures in november

painful Het is 1 december en dus de hoogste tijd om de resultaten van november te evalueren. Dankzij JobFeed kan RecruitmentMatters weer als eerste een beeld geven van het vacaturevolume over de afgelopen maand.

Helaas is november 2009 een slechte maand, als het om het aantal nieuwe vacatures gaat. Niets nieuws onder de zon, maar je zou toch hopen dat er een keer een verandering ten goede zou komen. Niet dus.

Dit is het beeld per maand over de afgelopen 11 maanden, met ter vergelijking dezelfde periodes van 2008 :

Vacatures per maand, januari – november, 2008 en 2009

Vacatures per maand, januari – november, 2008 en 2009

Het vacaturevolume van de afgelopen maand is maar liefst 23% lager in vergelijking met november 2008. Maar november 2008 was wel een heel sterke maand. En dat was ook meteen de laatste maand dat het nog wel meeviel met de recessie. Daarna werd het droefenis.

In vergelijking met oktober heeft de afgelopen maand een vergelijkbaar vacaturevolume (ruim 129.000 nieuwe vacatures) opgeleverd, dat is tenminste iets positiefs.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Jaarvolume nieuwe vacatures januari 2008 – november 2009

Jaarvolume nieuwe vacatures januari 2008 – november 2009

We blijven dus nog altijd verder afglijden. Met de altijd magere decembermaand in het vooruitzicht is het onvermijdelijk dat we ruim onder de 1,6 miljoen vacatures op jaarbasis gaan eindigen. Ruim een jaar geleden zaten we nog op meer dan 2,1 miljoen… Een daling van 24%.

Geen gezellig beeld, en we moeten maar hopen dat 2010 een kentering gaat laten zien. Want geen vanzelfsprekendheid is en waar het mij niets zou verbazen als we gaan flatlinen op of onder de 1,5 miljoen. Maar dat is kristallen bol gedoe, en daar ben ik niet goed in.

Geef een antwoord

2 Comments