Computable ‘ziet’ niet bestaande groei ICT vacatures

Logotype Computable Een bijzonder berichtje in Computable gisteren: vraag naar recruiter stijgt sterk.  En dat is weer gebaseerd op een melding van Nielsen Media Research die een stijging in personeelsadvertenties in landelijke bladen voor ICT’ers had geconstateerd in week 47 ten opzichte van de daaraan voorafgaande weken.

Die stijging is substantieel, want van een gemiddelde van zo’n 50 vacatures knalde het aantal vacatures in week 47 ineens naar 77. Oftewel een stijging van 54%. Maar zegt dit ook iets?

Personeelsadvertenties in kranten en bladen maken nog geen 10% van het totaal volume aan vacatureplaatsingen uit. En daarmee vormt deze categorie dus slechts een fractie van het totaal aan vacatures, in welke functiegroep dan ook. Waarbij ICT vacatures natuurlijk vooral online te vinden zijn.

Als je naar het online vacaturevolume vacatures kijkt (wat bijna 90% van het volume aan personeelsadvertenties uitmaakt) krijg je dit beeld voor ICT vacatures:

Aantal nieuwe ICT vacatures per week (week 1 – 47, 2009)Aantal nieuwe ICT vacatures per week (week 1 – 47, 2009)

Vooral de variatie in de volumes per week springt direct in het oog; waardoor je meteen hoort te weten dat het niet handig is om over 1 nacht ijs te gaan met een bewering als: Het lijkt erop dat werkgevers weer op zoek gaan naar personeel […]. Er uitsluitend op basis van trends iets gezegd worden, maar ik heb nog nooit gehoord van een trend van 1 week als je verzamelperiode ook 1 week is…

En verder dat de door Nielsen geconstateerde groei op in kranten en bladen zich niet online toont. Waar toch verreweg de meeste vacatures worden geplaatst. Oftewel, overall is er geen stijging van ICT vacatures ten opzichte van de voorafgaande weken. Er is natuurlijk wel een stijging van de trend te constateren ten opzichte van het absolute dieptepunt in mei, maar daar gaat het hier niet om.

Als dit bericht iets aantoont is dat Computable blijkbaar wanhopig op zoek is naar goed nieuws. En daardoor op een bijzonder onzorgvuldige manier met cijfers omgaat. En daardoor volstrekt onjuiste berichtgeving verzorgt. Volstrekt stompzinnig.

Geef een antwoord

3 Comments