Waarom ik in mijn vuistje moest lachen toen nrcnext.nl een dutch bloggie won

Ja, ik weet het, er is al veel over geblogt, getweet en (gepers)bericht, maar ook ik moet mijn verhaal over de uitreiking van de dutch bloggies kwijt. Ik kon er gisteravond helaas niet bij zijn, maar ik heb het overgrote deel kunnen volgen via Twitter en #db09.

Geachte oud-collega Hanina Ajarai schreef gisteravond even voor negenen: “Hoera! Ons blog, nrcnext.nl, is vanavond bij de uitreiking van de ‘Dutch Bloggies’, de belangrijkste verkiezingen voor Nederlandse weblogs, uitgeroepen tot beste weblog van 2009.” Ik dacht even dat ik erin bleef.

Tuurlijk, nrcnext.nl is de eerste krantensite die volledig voor een blog-vorm koos. Maar ik kan me nog een moment heugen dat mij werd uitgelegd dat bloggen toch een ondergeschikte plaats innam in de nieuwswereld. Een snelle blik op mijn cv zal u duidelijk maken dat dit moment in een niet zo heel ver verleden ligt.

Ik zal iets meer vertellen. Tijdens mijn sollicitatiegesprek bij de (overigens mijn favoriete) ochtendkrant kreeg ik te horen dat ik niet moest denken dat er ooit een stukje van mijn hand gepubliceerd zou worden. Bloggen is immers banaal en geenszins van journalistieke kwaliteit. Misschien is het handig erbij te vertellen dat ik solliciteerde naar een functie als vormgever. En dat ik bloggen weliswaar heel leuk vond, maar dat ik dat deed in mijn ‘vrije tijd’. Voor RM en ikki.

Dat bracht de dame tegenover mij op het volgende punt. Ik had tijdens mijn stage bij NRC Handelsblad het een en ander geschreven over mijn ervaringen als stagiair. En over mijn collega’s. En stagebegeleider. Daar maakte ik geen geheim van, iedereen die het maar wilde horen of lezen, vertelde ik over mijn blog, of stuurde ik links. Goed. Zoiets was niet (langer) gewenst, mocht ik de baan krijgen. Mevrouw zat zelfs te grijnzen dat ze mijn blogs ‘ontdekt’ had. Alsof recruitmentmatters.nl niet in de bovenste regionen van Google terecht kwam. Hoe en waarom ik de baan heb gekregen, is mij een raadsel.

Nu heeft de nrc.next het bloggen dan omarmt. Misschien net op tijd. Daar mogen ze best een schouderklopje voor krijgen. Maar een dutch bloggie? Laat me niet lachen!

Patrick Petersen interviewt Dutch Bloggies winnaar Ernst-Jan Pfauth(nrc next) from AtMosttv on Vimeo.

Geef een antwoord

10 Comments