Hoe verloopt een recessie?

Vacaturemonitor Hoe verloopt nou een recessie als je het bekijkt op basis van het veranderende volume aan online vacatures? En is er een verschil tussen dit verloop als je de VS met Nederland zou vergelijken?

Simpele vragen, maar om het antwoord daarop te vinden bleek iets ingewikkelder dan ik dacht. Maar waar een wil is, is een weg. En dus kan ik na een paar uur ploeteren iets zinnig laten zien. Denk ik…

Online vacatures in de VS
Allereerst maar eens de situatie voor de VS: Totaal aantal online vacatures VS (januari 2008 – november 2009)

Totaal aantal online vacatures VS (januari 2008 – november 2009)

Omdat de VS als sinds eind 2007 in een recessie was beland is het niet verwonderlijk dat al sinds het begin van 2008 er sprake is van een gestage daling van het aantal online vacatures.

Maar na november 2008 is de klap werkelijk gigantisch te noemen. In twee maanden tijd zakt de markt met 23% in om vervolgens nog iets verder af te glijden tot en met april. Daarnaa lijkt er sprake van een geleidelijke stijging van het volume; in de periode april – november is het vacaturevolume met 7% gegroeid.

Online vacatures in Nederland
De ontwikkeling van het online vacaturevolume in Nederland laat een wat ander beeld zien:

 Totaal aantal online vacatures Nederland (januari 2008 – november 2009)

 Totaal aantal online vacatures Nederland (januari 2008 – november 2009)

De rode lijn is de scheiding tussen 2008 en 2009.

Hier zien we een duidelijke zomerdip waarvan we in het najaar beperkt herstellen. In de loop van november begint de kerstdip waar we in de loop van januari weer redelijk uitklimmen. Maar dan komt de voorjaarsklap die in april – mei tot zeer lage online vacaturevolumes zorgt. Daarna volgt een soort sinusgolf waarbij de laatste boog deels wordt veroorzaakt door de kunstmatige stijging van vacatures als gevolg van de verbeterde spidering van Werk.nl en Monsterboard.

Vergelijking
De Nederlandse recessie lijkt in 2008 op een waterval model met twee plateaus: eentje na de de zomer en eentje met Kerst. Daarna lijkt de recessie nog het meest op een langzaam dempende sinusgolf. Waarbij er nog geen sprake lijkt te zijn van herstel.

Bij de VS stort het online vacaturevolume snel en volledig in. In een tijdsbestek van twee maanden tijd wordt een kwart van het totaal aantal vacatures weggevaagd. Na april 2009 lijkt zich een voorzichtig herstel af te tekenen.

Als we de klassieke uitzendwaarheid hanteren dan zou 7 maanden na herstel in de VS het herstel in Nederland te zien moeten zijn. Dat is dus na november 2009. Tja, december is natuurlijk geen goede maand voor een herstel van de vacaturemarkt. Dus zou die op zijn vroegst in januari 2010 plaats kunnen vinden. Dat wordt dus nog even wachten…

Geef een antwoord

3 Comments