JobPiraten: overbodige vertical

Logotype JobPiraten We hebben er weer een vertical search engine bij: JobPiraten… Als het aantal zinloze nieuwe sites een graadmeter is voor de stand voor de economie gaat het weer helemaal lekker in ons land.

JobPiraten komt uit Duitsland aanwaaien en waait hopelijk ook snel over, want deze vertical is volstrekt overbodig in een al overvolle markt.

Wie/wat zijn JobPiraten?
Ze komen uit Duitsland en dit zeggen ze van zichzelf:

De JobPiraten hebben zich als opgave gesteld elke onvervulde vacature op het internet op te speuren en hier weer te geven in een overzichtelijke vorm.

Om te vervolgen met wel heel magere ‘humor’:
Onze piraten gebruiken een unieke technologie om de vacatures te vinden en te kwalificeren. Minstens één keer per dag kijken wij op de vacaturepagina’s of de vacatures nog open staan. Een eigen piratenteam doorzoekt non stop het internet om nieuwe en andere vacatures te ontdekken.

Dit zal in Duitsland misschien als een dijenkletser worden ervaren maar ik krijg er kromme tenen en plaatsvervangende schaamte van. Wat een kinderachtige lulkoek.

De homepage
De homepage is om bang van te worden:

JobPiraten | Homepage Wat een merkwaardige zoekfunctie! Veel teveel velden en een zoekknop die zich in een hoekje heeft verstopt achter de tekst Go! JobPiraten heeft nog niet geleerd dat ‘originaliteit’ in interaction design niet handig is voor de gebruiker.

Waar is de standaard zoekfunctie met de velden Wat en Waar, en waarom geen duidelijke zoekknop met de tekst Zoek of Zoeken? Apart willen zijn op de meest elementaire onderdelen voor een vertical search engine is wel bijzonder dom.

Zoeken naar vacatures
Maar er is meer slecht nieuws. Wat te denken van het zoekresultaat:

image Dit is oprecht afgrijselijk. Boven het eerste zoekresultaat staan Google advertenties… Dat is wel heel armoedig.

En let ook even op de tekst bij elke vacature. Inderdaad, die JobPiraten geven vacatures in een overzichtelijk vorm weer. Gewoon dezelfde tekst bij elke vacature, omdat de spider het begin van de HTML versie van de vacaturepagina toont. Overzichtelijk maar weinig informatief…

En als ik op een vacature klik opent zich een heel nieuw browser window:

imageDe vacature wordt binnen een iFrame getoond! Ik zit nog steeds op die verrotte JobPiraten site. En er is blijkbaar een extra reden voor dit iFrame, althans vanuit het perspectief van JobPiraten. Het biedt ze namelijk de mogelijkheid de volgende tekst te laten tonen:

Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de getoonde vacature. Voor de inhoud is alleen de eigenaar van de site verantwoordelijk.

Nou, dat is inderdaad waardevolle informatie. Die je ook in je algemene voorwaarden kan opnemen…

Conclusie
JobPiraten is een volstrekt overbodige vertical. Of is dat een pleonasme? Hoe dan ook, het is te hopen dat deze site met dezelfde stille trom vertrekt als waarmee zij is gekomen. Want hier is echt niemand mee geholpen.

Geef een antwoord

2 Comments