Maximaal 2 vacatures per bezoek?

Logo Monsterboard Monsterboard toont als enige grote vacaturesite maandelijks haar bezoekcijfers. En als je die een tijdje volgt zijn daar de nodige interessante gegevens uit te peuteren.

Zo heb ik een aantal cijfers rondom zoekgedrag van april tot en met oktober van dit jaar eens op een rijtje gezet. En dat geeft een heel aardig inzicht in het gedrag van werkzoekers.

Zoekgedrag werkzoekers op Monsterboard (april – oktober 2009)

Zoekgedrag werkzoekers op Monsterboard (april – oktober 2009)

Over de meetperiode daalt het aantal zoekopdrachten per bezoek met maar liefst 27%. Dat is toch indrukwekkend te noemen. Tegelijkertijd stijgt het aantal bekeken vacatures per zoekopdracht met 32%.

De voor de hand liggende vraag is natuurlijk: is er een causaal verband tussen deze twee ‘trends’. Zou het bijvoorbeeld zo zijn dat  een mogelijk betere kwaliteit van het zoekresultaat er de oorzaak van dat de bezoeker met minder zoekopdrachten de juiste vacature(s) weet te vinden.

Pure speculatie natuurlijk, maar het feit dat het totaal aantal bekeken vacatures per bezoek niet wijzigt zou hierop kunnen duiden. De gemiddelde Monsterboard bezoeker kijkt maar naar zo’n 2 vacatures per bezoek.

Heel interessant wordt het natuurlijk als Monsterboard eenmaal haar Power Search tools voor werkzoekers beschikbaar heeft gemaakt. Want logisch geredeneerd zou het aantal zoekopdachten dan naar beneden moeten gaan. En het aantal bekeken vacatures per zoekopdracht omhoog.

Maar hoe zou het aantal bekeken vacatures per bezoek bij andere vacaturesites liggen? Zou er een natuurlijk maximum zijn aan het aantal vacatures dat een bezoeker bekijkt? Ik ga deze week de verschillende vacaturesites maar eens vragen om de achterliggende cijfers. Eens kijken of ik antwoorden krijg…

Geef een antwoord

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Gijs:
  Zoiets als het werkloosheidscijfer zegt niets over de werkelijke werkloosheid? Alles is afhankelijk van externe invloeden; maar dat laat onverlet dat trends informatie bieden die je kan vergelijken en verder onderzoeken.

 • gijs bos
  says:

  Met webanalytics (want daar hebben we het over) is een duidelijk doel essentieel. de cijfers van MB zijn afhankelijk van externe invloeden (werkeloosheid, aanbod vacatures, concurrentie, etc. Etc. ) en interne invloeden (nieuwe matching techniek, een grote banner campagne met veel visits en weinig searches etc.). Als je dat ook nog eens met een of meerdere concurrenten wil vergelijken (die in andere kandidaten segmenten zitten, op andere manieren aan bezoekers komen, die meer/minder content hebben en daardoor verhoudingsgewijs minder zoekopdrachten etc.) dan ben ik bang dat de waarde van de conclusies beperkt is. Maar, ik laat me natuurlijk graag verbazen.

 • Marc Drees
  says:

  @Gijs:
  De ‘wet’ van de grote getallen is hier natuurlijk wel van toepassing; en met de volumes die Monsterboard maandelijks heeft plus de geleidelijke veranderingen die zichtbaar zijn is er sprake van informatie die op zijn minst vergelijkbaar is met andere grote vacaturesites.
  En verder natuurlijk wel iets zegt over zoekgedrag van werkzoekers (op Monsterboard). Nog leuker zou het worden om te weten wat de conversie is in sollicitatie(-intentie), dan wordt het pas echt interessant.

 • gijs bos
  says:

  waar komt de kandidaat vandaan? hoe getarget is het traffic ingekocht? wat is het functieniveau? wat voor type functie is het? etc.
  Een heleboel factoren die allemaal invloed hebben op het aantal bekeken vacatures per visit.

 • Gijs Bos
  says:

  In een perfecte wereld bekijkt een kandidaat maar 1 vacature (de ideale).
  Het aantal bekeken vacatures per bezoeker zegt (zonder context) niets over de kwaliteit van de engine of de kwaliteit van de bezoekers of de kwaliteit van de vacatures.