Monster’s MEI in november

Logotype MEI Het is weer tijd voor een korte evaluatie van de MEI, oftewel de Monster Employment Index. Want de resultaten over november zijn binnen: 1 punt lager dan in oktober.

Verleden maand dacht Diana Krieger (General Manager Benelux) nog dat the Dutch online recruitment industry is nearing a turning point. Deze maand is ze iets voorzichtiger: Vacancy levels have remained fairly stable since August, suggesting that the slump in online hiring may have reached a bottom

En daar lijkt het inderdaad op:

Resultaten MEI laatste 13 maanden

Omdat de MEI vooral een indicatie is van de uitzendcijfers lijkt er geen sprake te zijn van een verdere daling op basis van de MEI. En is er sprake van bottom bouncing, zoals de Amerikanen dat zo fraai noemen.

Maar goed, als ik even naar het voortschrijdend jaarvolume van de MEI kijk zie ik toch nog altijd een dalend beeld:

Voortschrijdend jaarvolume MEI, januari 2007 – november 2009

 Voortschrijdend jaarvolume MEI, januari 2007 – november 2009

Een prachtige curve die weliswaar afvlakt maar de bodem nog altijd niet geeft bereikt. Oftewel, we zijn er nog altijd niet. En dat komt weer aardig overeen met het beeld dat Randstad op 4 december schetste, mede bedoeld om USG de wind uit de zeilen te nemen (USG meldde diezelfde dag de aanstelling van haar nieuwe CEO)

Het zal dus nog even duren. We hebben het ergste dus nog altijd niet achter de rug. En die slowing rate of annual contraction ziet er voor de laatste 12 maanden op basis van dat voortschrijdend jaarvolume zo uit:

 Procentuele daling/groei laatste 12 maanden obv. voortschrijdend jaarvolumeProcentuele daling/groei laatste 12 maanden obv. voortschrijdend jaarvolume

Oftewel, een vertragende krimp is nog altijd een krimp. En geen groei. Maar dat lijkt me wel duidelijk

Geef een antwoord

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Rob:
  In de VS lijkt er enige groei te zijn, maar dat is in de VS. Wees heel voorzichtig om de VS met Europa of Nederland te vergelijken. We zakken later in de put en komen er ook later weer uit…

 • Rob van Elburg
  says:

  Over Amerikanen gesproken…
  Bron: Recruiter UK:

  Hugo Sellert, head of economic research at Monster Worldwide, told Recruiter that this month’s figures signalled that online recruitment had turned the corner after a period of long decline.

  “We really hit the bottom in the third quarter but the October and November figures suggest this is part of a long-term trend.

  “It’s really a response to the building momentum in the economy spilling into employer confidence.”

  Sellert adds that “surprisingly” the improvement is being led by the goods producing sector, including manufacturing, as well as investment in R&D.

  “This is an important sign because it shows that the industrial sector, which has been hit hard in the downturn, is coming back to life.”