Zou NOA dan toch gelijk hebben?

Logotype Forrester Research Die gedachte schoot gisteren door mijn hoofd toen ik een grafiek onder ogen kreeg, gebaseerd op Forrester’s Technographics onderzoek. Want in die grafiek bleek dat Nederlanders van alle Europeanen het minst online zoeken naar banen.

Dat was even schrikken natuurlijk. En gezien de penetratie van computers, Internet en breedband een uitkomst die volstrekt tegen elke logische verwachting indruist.

Dit is de grafiek. Gebaseerd op onderzoek onder 14.536 Europeanen, ouder dan 12 jaar:

Percentage gebruikers dat minstens een keer per maand naar een baan zoekt Percentage gebruikers dat minstens één keer per maand naar een baan zoekt
(Technographics Media, Marketing and Social Computing Online Survey, Q3, 2009)

Daar staat het dus. Maar dat kan toch helemaal niet? Spanje, Frankrijk en Italie hebben een veel lagere Internet penetratie dan Nederland. En toch zitten ze veel hoger in hun online zoekgedrag. Zouden Nederlanders toch vooral banen via de krant zoeken? Heeft NOA dan toch gelijk?

Niet zo snel. Eerst even rustig in een papieren zak ademen en vervolgens tot 10 tellen.

Het Forrester onderzoek is uitgevoerd in het 3e kwartaal van 2009. En wat is er aan de hand in dat kwartaal? Juist, de werkloosheid groeit en bloeit. Waarbij die werkloosheid per land grote verschillen vertoont:

Werkloosheidspercentages oktober 2009 geselecteerde Europese landen

Werkloosheidspercentages oktober 2009 geselecteerde Europese landen

Spanje heeft verreweg de hoogste werkloosheid; Nederland slechts een fractie daarvan. Hmmm… dat zou wel eens een logische verklaring kunnen zijn voor de geconstateerde verschillen. Wat een opluchting…

De omvang van de werkloosheid, Internet penetratie en het aantal vacatures online zijn de belangrijkste factoren die het percentage online werkzoekers zal beinvloeden. En dat zien we terug in de grafiek op basis van het Forrester Technographics onderzoek.

Maar stel je voor dat deze grafiek in de handen van het NOA was gevallen. De schade zou enorm zijn geweest…

Geef een antwoord

1 Comment