Hier moet je als manager (niet) werken!

Haygroup Hays heeft een rapport uitgebracht waar je onder meer de salarisverschillen tussen managers (head of function/department) en medewerkers (clerical/junior professional levels) kan vinden. En zo je internationale carriere kan plannen:Hays: pay gap between senior management and clerical roles

Hays: pay gap between senior management and clerical roles

Ter uitleg; het verschil in salaris wordt in kleurcodes uitgedrukt:

  • Rood: zeer hoog (> 9,1)
  • Oranje: hoog (< 9,2)
  • Geel: gemiddeld (< 6,2)
  • Groen: laag (< 5,3)
  • Blauw: zeer laag (< 3,4)

Wil je als manager veel verdienen maar dicht bij huis blijven? Dan is Roemenie de beste keus. Hier verdien je gemiddeld 9,7 keer zoveel als een ‘gewone’ medewerker.

Het grootste gat tussen de honorering van managers en medewerkers is te vinden in Nigeria. Daar is het gat maar liefst 17,4. Ook China doet het overigens niet slecht. Deze toekomstige grootste wereldmacht scoort een indrukwekkende 12,6! Geen wonder dat veel Amerikaanse kinderen tegenwoordig Chinees als tweede taal leren.

Ons landje bungelt lekker onderaan. Het verschil bij ons is slechts 3,2. Je moet dus wel een forse machtswellusteling zijn om bij ons een managementrol te accepteren. Want aan de beloning kan het niet liggen. Overigens is er altijd baas onder baas. In Noorwegen is het gat nog aanzienlijk kleiner: 2,6.

Verder is het opvallend dat landen met een hoog democratisch niveau een  zeer klein salarisgat tonen. Dit zijn ook landen met een opvallend lage werkloosheid… Oftewel, verlaag het salaris van de manager en op magische wijze loopt zowel de werkloosheid als het ondemocratisch gehalte van het betreffende land terug. Dat is pas een simpele maatregel!

Geef een antwoord

4 Comments