Vacaturesite top 10: Kerstgekte?

Vacaturemonitor Ik had het niet verwacht, maar de afgelopen week heeft een bijzonder hoog aantal vacatures opgeleverd. Het zal wel een soort Kerstgekte zijn geweest. Iedereen wil nog even een vacature dumpen, ongetwijfeld tegen feestbedragen.

Hoe dan ook, de teller over de afgelopen drie weken blijft staan op bijna 87.000 nieuwe vacatures. En dat is nauwelijks lager dan vorige week!  In vergelijking met vorig jaar is het nog altijd 10% lager…

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 49 - 51

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: -3,3%
 • Nationale Vacaturebank: -0,4%
 • Monsterboard: -0,5%
 • Totaljobs: +0,1%
 • JobTrack: -0,1%
 • Vacaturekrant: -0,5%
 • Randstad: 0,0%
 • Tempo-Team: 0,0%
 • Careerbuilder: +0,1%
 • WerkenbijdeOverheid: +0,1%

Behoorlijke dalingen bij de grote sites; met als absolute dieptepunt Werk.nl die meer dan 3% inlevert.  De enige grotere site die zich aan deze negatieve trend ontworstelt is … Totaljobs. Het kan raar lopen.

In vergelijking met vorig jaar is het, met uitzondering van Tempo-Tam en Careerbuilder, huilen met de pet op. Het marktaandeel van de grote sites is vrijwel zonder uitzondering veel lager. Waarbij Werk.nl natuurlijk niet meetelt; die site wordt sinds kort volledig gespiderd door JobFeed. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld:

 Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 en 2009 (week 48 – 50) Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 en 2009 (week 48 – 50)

De grote vier
Dan ook nog het beeld van de trendlijnen van grote vier over het afgelopen jaar:

 Trendlijn vier grootste vacaturesites, laatste 52 weken  Trendlijn vier grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Het lijkt erop dat Nationale Vacaturebank de 2e plaats heeft gegrepen. Waar de betere extractie van Monsterboard tot een nek aan nek race leek te gaan leiden is het nu zo langzamerhand wel duidelijk. Nationale Vacaturebank is de grootste commerciele vacaturebank van Nederland. Da’s toch een mooi cadeau zo vlak voor Kerst.

Totaljobs glijdt langzaam af naar het einde. Per 1 januari 2010 is het afgelopen voor Totaljobs, zowel in Nederland als Duitsland. En daarmee komt een einde aan een tijdperk dat slechts 5 jaar heeft geduurd. Vanaf 1 januari wordt de plaats van deze site in deze rubriek ingenomen door twee sites: JobTrack en Vacaturekrant.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

4 Comments