Vacatures per regio: Kerstcadeau

VacaturemonitorVoorspelde ik vorige week nog dat we in de Kerstdip waren beland dan moet ik dat deze week terugdraaien. Want het lijkt wel alsof het vacatures sneeuwt! Heeft iedereen vacatures opgepot om ze met Kerst rond te strooien?

Hoe dan ook, volledig tegen de verwachting en jarenlange trends in blijven de meeste regio’s het uitstekend doen. Het jaar 2009 blijft maar voor verrassingen zorgen. En deze keer is het ook eens een positieve.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 49 - 51 Vacatures per regio: week 49 – 51

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: –0,5%
  • West: 0,0%
  • Oost: +0,2%
  • Noord: 0,0%

Vorig jaar zakte alles in, maar dit jaar valt dat alles mee. Alleen Zuid-Nederland moet een behoorlijk eind naar beneden. En voor het eerst sinds een jaar zit West-Nederland boven het percentage van vorig jaar. Een onvervalst Kerst cadeau!

Noord-Nederland stijgt nu wel heel erg ruim boven de resultaten van vorig jaar uit. Maar ook de andere regio’s hebben nog nooit zo dicht op de resultaten van 2008 gezeten. Buiten is het landschap wit, binnen doen de regio’s het als een zonnetje. Wat wil je nog meer?

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit: 

 Vacatures per regio: afgelopen 52 weken Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

In tegenstelling tot mijn verwachting van vorige week is de Kerstdip dus nog niet begonnen. Met uitzondering van Zuid-Nederland dan wel te verstaan. De andere regio’s houden dapper stand. En dat is zeker opvallend te noemen.

Maar eens zal het volume moeten dalen, want ook werkgevers houden Kerstvakantie. Niets mee mis, zeker niet na een rampjaar als 2009. De vraag is alleen of volgende week de lijntjes serieus gaan duiken. Want ik durf het niet te voorspellen.

Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:

2006-I - 2008-I

Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de
cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

1 Comment