Bartz heeft HotJobs begraven

Carol Bartz Carol Bartz (CEO Yahoo!) heeft het eindelijk officieel gemaakt. Volgens Reuters heeft ze verleden week dinsdag gezegd dat Yahoo was open to selling [HotJobs] for the right price even though an improving economy could help its prospects. En daarmee is HotJobs in play.

Het is niet voor het eerst, want in maart van dit jaar meldde Bloomberg het volgende: Yahoo, which has already closed products such as an online storage service called Briefcase, may examine cutting more products, including the Hot Jobs site, Bartz said today.

Volgens John Zappe is de bottom-line bijdrage van HotJobs rond de $ 50 miljoen, en dat is bepaald geen sinecure. Dat zou betekenen dat er minimaal $ 500 miljoen voor de site zal worden gevraagd.

Voor mij klinkt het bijna als een herhaling van zetten bij print. Waar ondanks een neergaande spiraal nog astronomische bedragen voor krantentitels werden gevraagd en betaald. En waar de nieuwe eigenaren binnen enkele jaren tot de ontdekking kwamen een enorme kat in de zak te hebben gekocht.

Ik vraag me daarom af of er wel voldoende interesse in HotJobs zal zijn. Het zou me zo langzamerhand verbazen. Tenslotte is de site een winkeldochter geworden. Allereerst omdat Yahoo! het afgelopen jaar niets in de site heeft geinvesteerd. En ten tweede omdat de site nu al bijna een jaar te koop staat. Dat doet de site geen goed.

En dan is er natuurlijk de sterke opkomst van sociale media. Die natuurlijk de vacaturesites nog niet bedreigen maar wel veel van de glans hebben weggenomen. En dat zal de vraagprijs zeker onder druk gaan zetten. Er vanuit gaande dat potentiele investeerders tenminste geleerd hebben van de lessen in print…

Als de site wordt verkocht zal het voor een lager bedrag dan $ 500 miljoen moeten zijn. En wat koop je dan eigenlijk? Een vacaturesite die ondertussen sterk achter loopt op de grote concurrenten (Monster, Careerbuilder) en waar de innovatieve potentie allang vertrokken is. Met tegelijkertijd een noodzaak om te zwaar te investeren en te innoveren. Geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Nee, met haar uitspraak heeft Bartz naar alle waarschijnlijkheid HotJobs dood verklaard en begraven. Zonde. En dat terwijl ik in maart nog verwachtte dat Monster een bod op HotJobs zou doen. Maar toen was de recessie nog niet in volle hevigheid losgebarsten.

Geef een antwoord

4 Comments