Uitzenduren en vacatures: geen teken van herstel

hospital Wat hebben uitzenduren en nieuwe vacatures met elkaar gemeen? Simpel: ze zijn beide proxy’s voor de gezondheid van onze arbeidsmarkt. En het is natuurlijk geen geheim dat het met die gezondheid niet erg goed is gesteld.

Het leek me aardig om eens een vergelijking te trekken tussen de volumes aan uitzenduren en nieuwe vacatures om te zien of hier enige informatie uit kan worden gehaald.

Methode
Voor het volume aan uitzenduren heb ik de cijfers van de ABU gebruikt, voor de aantallen nieuwe vacatures de cijfers van JobFeed.

Omdat ABU haar cijfers uitsluitend in vierweekse periodes rapporteert heb ik dit format aangehouden. En omdat ABU alleen de mutatie in uren ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar rapporteert heb ik ook dit format aangehouden.

Resultaat
Wat het volgende beeld geeft:

Mutatie vacatures en uitzenduren per periode ten opzichte van 2008

Mutatie vacatures en uitzenduren per periode ten opzichte van 2008

Inderdaad, voor zowel uitzenduren als aantallen nieuwe vacatures geldt dat de eerste zes periodes gemiddeld grotere dalingen laten zien dan de resterende zes periodes.

Uitzenduren geven echter een aanzienlijk consistenter beeld dan de aantallen nieuwe vacatures. In de periodes 7, 8 en 10 is de daling bij het aantal nieuwe vacatures aanzienlijk kleiner dan de mutatie van het aantal uitzenduren. In de overige periodes is de overeenkomstigheid tussen beide volumes echter opvallend.

Helaas zie ik geen verbetering van het uitzendvolume ten opzichte van het aantal nieuwe vacatures. Wat je toch zou verwachten verwacht als de economie weer tekenen van herstel gaat tonen. Want uitzenders zijn de perfecte early warning indicator bij een verandering van de economie.

Conclusie
Op basis deze cijfers is er dus geen enkel herstel van de economie te zien. En dat lijkt weer in lijn met de signalen die steeds vaker uit Amerika komen. Waar alweer wordt gesproken over een verdere ‘samentrekking’ van de economie. Oftewel een tweede recessie. Wat een verrassing…

Want als alle steunmaatregelen van de overheid in de VS en Europa worden weggestreept is er geen land in het Westen dat ook maar een millimeter economische groei heeft laten zien. Oftewel, we zitten met zijn allen nog altijd in een recessie.

Het lijkt er evenmin op dat er sprake zal zijn van een economisch herstel in het begin van 2010. Geen echte verrassing voor diegenen die de economische ontwikkelingen op de voet volgen. Mogelijk een teleurstelling voor eenieder die de kunstmatige positieve berichten van belanghebbenden hebben geloofd. Die ons uit alle macht probeerden over te halen om weer/meer te consumeren.

Geef een antwoord

3 Comments