Breaking news: Vacatures in december

sad Het is 1 januari, en dus is het tijd om de resultaten over december 2009 te evalueren. Dankzij JobFeed kan RecruitmentMatters weer als eerste een beeld geven van het vacaturevolume over de afgelopen maand.

December 2009 was een redelijk goede maand, tenslotte liep het aantal nieuwe vacatures per week veel later terug dan verwacht. Desondanks is ook de afgelopen maand een stuk lager uitgekomen dan dezelfde periode vorig jaar.

Dit is het beeld per maand over de afgelopen 12 maanden, met ter vergelijking dezelfde periodes van 2008 :

Vacatures per maand, januari – december, 2008 en 2009 Vacatures per maand, januari – december, 2008 en 2009

Het vacaturevolume van de afgelopen maand is ruim 8% lager in vergelijking met december 2008. En dat terwijl december 2008 ook al bijna 11% lager scoorde in vergelijking met december 2007.

We hebben het jaar op gepaste wijze afgesloten: in mineur.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Jaarvolume nieuwe vacatures februari 2008 – december 2009 Jaarvolume nieuwe vacatures februari 2008 – december 2009

Ik had verwacht met het einde van 2009 onder de 1,6 miljoen vacatures op jaarbasis te belanden.. Maar dat is net niet gebeurt: we blijven steken op 1.604.037 nieuwe vacatures over 2009. Hoewel ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durf te voorspellen dat januari 2010 ons onder die grens brengt.

Die 1,6 miljoen nieuwe vacatures is 19,4% lager dan het aantal over 2008. Een krimp in het volume van nieuwe vacatures met bijna 1/5… Dat is gigantisch, en zal ook in 2010 een impact blijven hebben op de ontwikkeling van de economie.

Nu is een groei of daling van het aantal online vacatures weliswaar een proxy voor de economie, maar de omvang van de verandering in het vacaturevolume toont zich niet in dezelfde mate in onze economie. En dat heeft natuurlijk vooral te maken met het vacaturevolume dat afkomstig is van uitzenders en werving & selectie bureaus.

Hoe dan ook, 2009 heeft een gigantische daling in het online vacaturevolume laten zien. Een daling die toch eens tot een einde moet komen. Laten we hopen dat 2010 het jaar is waarin dat gebeurt. En liever nog, het jaar waar het vacaturevolume weer begint te groeien… Dat zou wel zo prettig zijn.

Geef een antwoord

3 Comments