Vacaturesite top 10: hard omlaag

VacaturemonitorHet jaar 2009 had 53 weken, en de laatste week was ook daadwerkelijk de stilste week als het om het aantal nieuwe vacatures gaat. Er kwamen minder dan 15.000 vacatures bij; een nieuw dieptepunt.

En daarmee duiken we onder de 70.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken. Eveneens een record, maar niet eentje om trots op te zijn. Laten we het er maar op houden dat 2009 in stijl is afgesloten…

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 51 - 53 

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: +1,9%
 • Nationale Vacaturebank: +1,5%
 • Monsterboard: +1,1%
 • Totaljobs: +0,5%
 • JobTrack: +0,5%
 • Vacaturekrant: +0,5%
 • Randstad: +0,2%
 • Tempo-Team: +0,2%
 • Careerbuilder: +0,2%
 • WerkenbijdeOverheid: +0,2%

Alle vacaturesites groeien dus. Waarbij de grote drie de meest indrukwekkende groei laten zien. En vreemd genoeg is zelfs bij Totaljobs nog een plusje te schrijven. Ook als is het aantal vacatures voor de laatste week wel in elkaar gedonderd. Wat natuurlijk logisch is.

In vergelijking met vorig jaar zien alle vacaturesites, Careerbuilder uitgezonderd, hun marktandeel nog altijd sterk teruglopen. Waarbij Werk.nl natuurlijk niet meetelt; die site wordt sinds kort volledig gespiderd door JobFeed.

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 en 2009 (week 51 – 53)  Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 en 2009 (week 51 – 53)

De grote vier
Dan ook nog het beeld van de trendlijnen van grote vier over het afgelopen jaar:

Trendlijn vier grootste vacaturesites, laatste 52 weken Trendlijn vier grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Er is een duidelijk onderscheid tussen de drie grootste vacaturesites als we 2009 uitzwaaien. Werk.nl is onbetwist de grootste, Nationale Vacaturebank een duidelijke tweede terwijl het brons voor Monsterboard is.

Totaljobs valt buigten het podium en vanaf volgende week zelfs niet eens meer in de lijst van de grote vier. Ondanks het feit dat de site nog steeds bereikbaar is, heeft Reed Business er natuurlijk al wel de stekker uit getrokken. Op een zeer slordige manier, dat wel…

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

2 Comments