Werkloosheid in VS, wat gaat het worden?

help2 Vandaag komt het Bureau of Labor Statistics (BLS), het Amerikaanse CBS, met de werkgelegenheidscijfers over december 2009. Er wordt halsreikend naar deze cijfers uitgezien, vooral omdat sommigen verwachten dat er voor het eerst sprake zal zijn van een groei van het aantal banen. En Wall Street zal ongetwijfeld sterk op het resultaat reageren.

De VS laat positieve en negatieve signalen zien, afhankelijk van waar je kijkt of naar wie je luistert. Het beeld is daarmee behoorlijk mistig, en het zal nog enige tijd duren voordat duidelijk wordt wat de trend gaat worden.

De uitzendwereld lijkt al geruime tijd bezig met een stevig herstel, op basis van de cijfers van de American Staffing Association (ASA):

ASA: Uitzendindex week 24 2006 (index = 100) t/m week 52 2009 (index = 77) ASA: Uitzendindex week 24 2006 (index = 100) t/m week 52 2009 (index = 77)

De jaarlijkse troggen zijn natuurlijk de Kerstperiodes; waarvan we nog 1 week tegoed hebben voor 2009. Hiermee zal de index voor het begin van 2010 waarschijnlijk iets boven het laagste niveau ooit (72) terecht komen, maar de ervaring leert dat er vervolgens weer een sterke groei mag worden verwacht.

Aangezien een toename van de uitzendactiviteit een signaal is van een opwarmende economie zou dit betekenen dat ook het aantal vacatures in de VS in begin 2010 weer gaan groeien.

Helaas is niet iedereen het hiermee eens. Marktonderzoeker Gallup laat zien dat er in het oosten van de VS weliswaar sprake is van een netto groei van de banenmarkt, maar voor heel Amerika is dat nog altijd niet het geval:

U.S. Job Market Conditions, by Region, December 2009Gallup Economic Monthly: Job Market Conditions, by Region, December 2009

En dan is er nog mijn favoriete zwartkijker, John Williams, die voor december 2009 de volgende uitspraak doet:

The December unemployment survey has the best chance for reflecting something close to reality, with recent unemployment rates being revised for new seasonal adjustments with this week’s report. To the extent that human intelligence is applied to the revisions, some of this year’s bumps should disappear, such as the 9.8% September unemployment rate rising to 10.2% in October and then falling back to 10.0% in November. The revised pattern of rising unemployment should be more regular, with some upside risk of the December rate coming in at 10.2%, above the 10.1% consensus.

Oftewel 10,1% of 10,2% werkloosheid voor december. We gaan het vanmiddag meemaken.

Geef een antwoord