Werk.nl vernieuwen? Nee, liever opdoeken!

Logo en logotype UWV WERKbedrijf UWV WERKbedrijf heeft onder meer tot doel de arbeidsmarkt transparant te maken. Eén van de middelen die de organisatie hiervoor inzet is Werk.nl. Deze site is in de eerste plaats een vacaturesite.

En juist daar zit wat mij betreft het probleem. Welke meerwaarde biedt een vacaturesite van de overheid in de ongekende overdaad aan vacature- en wervingssites die we ondertussen hebben?

Mijn antwoord is: Werk.nl biedt (als vacaturesite) geen enkele meerwaarde. En dat is niet het gevolg van de slechte kwaliteit van de site in termen van beschikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Het gaat om het commerciele aanbod aan vacaturesites dat beter in staat mag worden geacht om een passende ervaring te bieden aan zowel werkgevers als werkzoekers.

Kader
UWV WERKbedrijf krijgt vacatures van werkgevers. Ik ga er vanuit dat ook in de (nabije) toekomst werkgevers bij UWV WERKbedrijf blijven aanmelden. Deze werkgevers melden de vacatures omdat ze op zoek zijn naar personeel. Of het personeel uit de WW (of andere uitkeringssituatie) komt of vanuit een andere baan is voor werkgevers niet relevant; zolang het personeel maar geschikt is.

Commerciele vacaturesites bieden functionaliteit om vacatures te plaatsen en te tonen. Dit is één van de kerntaken van dit type sites. Zij zijn volledig ingericht op het plaatsen van vacatures voor/door werkgevers en het laten snuffelen van werkzoekers door dit aanbod.

Werk.nl als vacaturesite is volledig redundant ten opzichte van huidig beschikbare oplossingen. Tegelijkertijd kost Werk.nl de gemeenschap een stevig bedrag op jaarbasis. En Werk.nl is heel hard aan vernieuwing toe. Een traject wat ongetwijfeld ook nog eens zeer forse kosten met zich mee gaat brengen.

Alternatief
Het transparant maken van de arbeidsmarkt betekent in mijn optiek niet een eigen vacaturesite, gebouwd en onderhouden door de overheid. Het betekent wel het aanbod in kaart brengen en de werkgever/werkzoeker te helpen hierin hun weg te vinden.

UWV WERKbedrijf kan veel beter een clearing house functie vervullen voor de arbeidsmarkt. Waarbij werkgevers en werkzoekers via commerciele vacaturesites elkaar kunnen vinden, in plaats van nog een extra vacaturesite te bezoeken.

Geef een reactie

13 Comments
 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: werkzoekers verwijzen wij hoofdzakelijk door naar werk.nl. Het vacatureaanbod is gewoon beter dan dat van andere partijen. Dit voordeel verdwijnt zodra een van de grotere partijen het werk.nl aanbod feedmatig fatsoenlijk ontsluit met inachtneming van de verrijkingen die werk.nl biedt. Waarom gebeurt dit nog niet?
   
  Volgens mij praat je tegen de verkeerde partij. Werkbedrijf als clearinghouse is een goed idee van je. Ik geloof echter niet dat grotere partijen (bijv. Stepstone) zich nu tegen laten houden door werk.nl als concurrent. Het verkeer dat werk.nl laat liggen, dat dus nu al opgepakt zou kunnen worden door commerciele vacaturesites, is dermate substantieel dat een bedrijfsmatig verantwoorde implementatie niet veel moeilijker is dan na opheffing van werk.nl.
  De patstelling kent dus twee spelers. Misschien iets voor de rubriek ‘Van twee kanten?’. Het zou ook mooi zijn als een country manager van een grotere site zich erover uit zou laten…

 • Marc Drees
  says:

  @Ivo:
  Dat moet je natuurlijk aan Govert vragen, maar ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat het om vele, vele miljoenen Euro’s gaat. Maar zoals je ook met regelmaat kan zien hangt er dan ook een echte Oracle database onder. En dat is wel wat waard…
   
  Ter verdediging van Werk.nl moet ik daarbij zeggen dat er natuurlijk meer op Werk.nl te beleven is dan alleen een vacaturesite/CV database. Arbeidsmarktinformatie is in grote hoeveelheden aanwezig en wordt door veel te weinig mensen gelezen, allerlei omringende relevante functionaliteiten waar bijna geen hond gebruik van maakt, etc.

  Oftewel, er er is veel meer te vinden; het wordt alleen niet tot nauwelijks ontsloten (ja, vier lagen diep…)

 • Marc Drees
  says:

  @Govert:
  Slechts 80.000 niet verplicht ingeschreven is natuurlijk een schijntje vergeleken met de grote vacaturesites. En je weet net als ik dat je je als kandidaat bijna diskwalificeert door het ellendige registratieproces van Werk.nl te doorstaan. Waar je hoog op scoort is doorzettingsvermogen en een enorm hoge frustratiedrempel.
   
  Ik kan niet voor alle vacaturesites spreken, maar ik denk dat er zeer veel zijn die vacatures via UWV WERKbedrijf voor een minimaal of zelfs nulbedrag zullen willen plaatsen. Meer vacatures betekent meer traffic. En uiteindelijk zijn de huidige generatie vacaturesites niets meer dan traffic kopers. Als die traffic goedkoper kan komen is er geen vacaturesite die daar nee op zegt. Nou oke, Lintberg zal vast niet mee doen.
   
  Ik vind het van belang dat een discussie over de waarde van Werk.nl als vacaturesite wordt gevoerd. Met een zeer open blik en niet met allerlei vooronderstellingen, zoals de nodige andere reacties laten zien. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de bestaande oplossingen meer dan voldoende zijn om een uitstekend en divers aanbod te realiseren.

 • Bezoeker Werk.nl
  says:

  @Marc: Werk.nl is 1 van de overheidssites denk ook aan werkenbijdeoverheid.nl, gemeentebanen.nl etc.. Echter voor zove ik weet is Werk.nl de enige site die op een transparante manier een breed publiek wil bereiken. Ik denk dat ze hier goed in slagen. Ze hebben niet alleen overheidsbanen, maar ook vacatures van commerciële partijen die voor plaatsing niet hoeven te betalen. Dat laatste is juist zo prettig, omdat je niemand hierdoor uitsluit. Er zijn immers genoeg bedrijven die kosteloos een vacature willen plaatsen. Naast de mogelijkheid van zoeken op cv’s en vacatures biedt de website een heleboel andere informatie inzake sociale voorzieningen.

  Heb je de ambities wel goed gelezen?
  https://www.werk.nl/portal/page/portal/werk_nl/cwiencijfers/meerweten/dienstverlening/werkzoekenden

  https://www.werk.nl/portal/page/portal/werk_nl/cwiencijfers/meerweten/dienstverlening/werkgevers

  Als burger ben ik blij met deze site en ja de site is wel verouderd, maar wie zit er nu te wachten op een soort social community voor het simpel zoeken naar informatie over de arbeidsmarkt, vacatures en/of cv’s. Daar zou de basis moeten blijven. Laat de ‘leuke’ speeltjes maar over aan de commerciële partijen. Overigens staat hier nog meer interessante informatie
  https://www.personeelslog.nl/2007/09/05/reed-business-bestrijdt-top-10-vacaturesites/

  Uiteraard blijft het jouw mening, maar het is erg kort door de bocht!

 • Govert Claus
  says:

  Als het waar is wat Marc zegt – dat de commerciële vacaturebanken voldoende zijn om de (virtuele) arbeidsmarkt volledig te bedienen – dan kan werk.nl inderdaad uit de lucht en het geld dat werk.nl kost, beter besteed worden.
  Ik ben van mening dat dit (nog) het geval is. De volledige virtuele arbeidsmarkt beslaat tegenwoordig vrijwel de hele arbeidsmarkt, en commerciële vacaturebanken richten zich (nog) teveel op die vacatures, waar werkgevers bereid zijn (veel) voor te betalen. Bepaalde sectoren en lastige arbeidsplaatsen blijven daarmee onbelicht.
  Mocht werk.nl inderdaad opgeheven worden, dan heeft UWV WERKbedrijf nog altijd de opdracht om vacatures te vervullen. We kunnen daarbij het internetkanaal niet links laten liggen, en moeten dan dus onze vacatures op de commerciële sites zetten. Dat kost ook geld – al snel meer dan wat werk.nl kost!
  Maar goed, dat is mijn mening en ik ben van Werk.nl en dus niet onbevooroordeeld.
  Als je echter ziet dat werk.nl 230.000  ingeschreven werkzoekenden heeft, dan blijkt er ook echt een vraag te bestaan. En van die 230.000 is zo’n 80.000 niet “verplicht” werkzoekend, maar heeft zich vrijwillig op werk.nl ingeschreven. Ook aan de vacaturekant blijkt er echt een behoefte te bestaan.
  Overigens wel goed om het bestaansrecht van iets als Werk.nl aan de kaak te stellen. We moeten dit niet in stand houden omdat de overheid toch ook iets op internet moet doen…

 • Ray van den Bel
  says:

  @Marc Werk.nl heeft bijvoorbeeld voorkeursvacatures voor doelgroepen die het moeilijk hebben in de samenleving zoals:
  45+ , Wajong en Arbeidgehandicapten.
  Dat zie je niet zo snel op een commerciele site terug, nietwaar?

 • Ray van den Bel
  says:

  @Marc Werk.nl heeftbijvoorbeeld voorkeursvacatures voor doelgroepen die het moeilijk hebben in de samenleving zoals:
  45+ , Wajong en Arbeidgehandicapten.
  Dat zie je niet zo snel op een commerciele site terug, nietwaar?

 • Marc Drees
  says:

  @Ray:
  Wat is er objectief aan Werk.nl? De vacatures zijn afkomstig uit verschillende bronnen en komen deels ook voor op andere vacaturesites. Werkzoekers hebben deels ook profielen bij andere vacaturesites.
   
  Het gaat niet om vermarkten van werkzoekenden. Waar haal je dat in godsnaam vandaan? Dat is wat de vestigingen van UWV WERKbedrijf zouden moeten doen, althans voor het deel dat als niet werkende werkzoekenden kan worden gekwalificeerd. Daar is de instantie voor.
   
  Werk.nl heeft geen enkele unieke waarde. Werk.nl is volledig redundant. Werk.nl kost gemeenschapsgeld. Ergo: dat budget kan beter worden besteed dan aan een instandhouding van een irrelevante site.

 • Ray van den Bel
  says:

  Ik ben het niet met het artikel eens aangezien Werk.nl als enige in de markt op een objectieve, non-commerciele manier in de markt staat!
  Veel werkzoekenden zijn commercieel gewoon niet interessant en worden dus onvoldoende vermarkt op een ‘open’ manier. De schriver van het artikel zou ook eens daarmee rekening mogen houden en aldus de unieke waarde van Werk.nl mogen onderkennen.

 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: zal de kwaliteit van het vacatureaanbod verbeteren door opname van werk.nl-feeds in verticals met Google-ads? Ofwel, wat is het commerciele belang voor reguliere vacaturesites van redistributie van staatsvacatures?
  @Marc: transparantie van de arbeidsmarkt kan bevorderd worden door normalisatie van arbeidsmarktsemantiek. Wie, als niet werkbedrijf, gaat daarin investeren?
  @Marc: worden werkgevers verplicht vacatures via het clearing house te laten lopen? En hoe zit het met intermediairs? Zal het clearing house nog vindbaar zijn in het enorme, zompig grijze moeras waarin jij het nog voordat het het daglicht ziet  laat verzinken?