De grote vijf: aantallen vacatures

piggy_bank De eerste keer zonder Totaljobs, maar met Vacaturekrant en JobTrack. Dus niet langer een grote vier, maar een grote vijf. Vijf vacaturesites, waarbij de twee nieuwkomers natuurlijk de kleine vissen zijn. Maar dat maakt de vreugde er niet minder om.

De afgelopen week is er een van tegenstellingen. Want waar Werk.nl en met name Nationale Vacaturebank een herstel laten zien zitten Monsterboard en onze twee nieuwkomers in de hoek waar de klappen vallen. Monsterboard verliest van deze drie nog het meest.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl (+500) en vooral Nationale Vacaturebank (+2.000) laten een fraaie groei zien; Monsterboard (-2.000) duikelt fors ineen. Vacaturekrant en jobTrack laten beide een daling van ruim 500 vacatures zien.

De overige cijfers
De cijfers per site sinds week 3 van 2009:

Nieuwe vacatures per week, week 3 (2009) – week 1 (2010)

Nieuwe vacatures per week, week 3 (2009) – week 1 (2010)

Werk.nl en Nationale Vacaturebank kijken alweer omhoog terwijl de overige sites allemaal nog wat verder naar beneden duiken. Dit moeten toch wel de bodemcijfers voor dit jaar zijn, mag ik hopen. Vooral Monsterboard laat het kopje erbij hangen, terwijl de MEI over december zulke onwaarschijnlijk fraaie cijfertjes laat zien. Is het begin van het nieuwe jaar alweer uit met de pret?

Werk.nl lijkt zich krachtig te herstellen van een wat stillere periode tijdens de Kerstweken en schiet weer door tot ver boven de 4.000 nieuwe vacatures. Zouden werkgevers soms een betere ervaring hebben met Werk.nl dan werkzoekers?

Geef een antwoord

2 Comments
  • Marc Drees
    says:

    @Martin:
    Ik heb al van meer kanten vernomen dat Monsterboard weinig tot geen beweging laat zien in onderhandelingen. Onverzettelijkheid in sterk veranderde tijden is meestal geen garantie tot succes. Maar de komende weken zullen het uitwijzen.