Monster’s MEI in december

Logotype Monster Employement Index Het is weer tijd voor een korte evaluatie van de MEI (Monster Employment Index). Want de resultaten over december zijn binnen: 2 punt hoger dan in november.

Na een voorzichtige reactie op de resultaten van november gaan deze keer alle remmen los bij Diana Krieger (General Manager Benelux): The Dutch labour market has experience tough conditions in 2009, with significant layoffs and a three-year high in unemployment. However, it appears that the overall job situation has begun to stabilise during the last quarter, setting the stage for an improved job situation in 2010

Nou, nou… Krieger twitterde recent nog dat ze de recessie zo moe is, maar daarmee is de economische malaise nog niet haar eind. Het lijkt me nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. Volgens mij zijn we aan het bottom-bouncen, en niet veel meer…:

image Omdat de MEI zich vooral als een indicator van de uitzendwereld laat lezen, zou er dus sprake moeten zijn geweest van groei van het vacaturevolume in uitzendland. Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk; maar laten we maar even wachten op de cijfers van de ABU over periode 13.

Het voortschrijdend gemiddelde jaarvolume van de MEI ziet er nog altijd zo uit:

Voortschrijdend jaarvolume MEI, januari 2007 – december 2009 Voortschrijdend jaarvolume MEI, januari 2007 – december 2009

Mooi, zo’n curve, totdat je realiseert dat het hier om een proxy van de economie gaat. Die dus nog altijd nog verder inzakt. We zijn op dit moment zelfs door de 100-punten grens heen gebroken met een score van 99.

Dat herstel in 2010 laat nog enige tijd op zich wachten. Als het al in dit jaar komt. We hebben slechts een afname van het krimptempo. En die slowing rate of annual contraction ziet er voor de laatste 12 maanden op basis van dat voortschrijdend jaarvolume zo uit:

 Procentuele daling/groei laatste 12 maanden obv. voortschrijdend jaarvolume Procentuele daling/groei laatste 12 maanden obv. voortschrijdend jaarvolume

Het zou verstandiger zijn als Krieger iets meer geduld heeft, ook als is ze de recessie helemaal zat. Want de recessie zelf is het nog lang niet zat. Als je tenminste naar de cijfers kijkt.

Geef een antwoord