Innige band tussen Elsevier en USG

Kort nieuws uit het old boys network. We weten sinds 4 december dat USG People een nieuwe topman krijgt, Herman van Campenhout. Als de aandeelhouders van dat bedrijf akkoord gaan, zal hij vanaf maart in Almere aan de slag gaan.

Sinds gisteren zijn de aandeelhouders van zijn huidige werkgever, Reed Elsevier, waar Van Campenhout de divisie Science aanvoerde, al wel akkoord met de benoeming van Marike van Lier Lels als commissaris bij dat bedrijf.

En zo blijkt weer eens hoe klein corporate Nederland is. Van Lier Lels was namelijk sinds de zomer president-commissaris (a.i.) van USG People en belast met de benoeming van, jawel, Van Campenhout. In dezelfde maand dat ze in die missie slaagt, vertrekt ze naar diens voormalige werkgever Reed Elsevier.

Netwerkje
Niet dat ik denk dat er hier sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Het zijn de raden van commissarissen die hun eigen leden benoemen, dus Van Campenhout heeft formeel niets te zeggen over de benoeming van Van Lier Lels bij Elsevier.

Bovendien, bij USG People wordt geen topman benoemd die niet met grootaandeelhouder (en commissaris) Alex Mulder door één deur kan, dus voor Van Lier Lels is weinig ruimte om een eventuele eigen favoriet te begunstigen. Nee, het zegt iets anders: in corporate Nederland komt iedereen elkaar gewoon overal tegen.

Een voorbeeld is de Adviesraad Wetenschap en Technologie van de overheid. Daar komt Van Lier Lels de Ier Patrick Morley (haar collega-commissaris bij kabelbedrijf TKH) tegen. In diezelfde adviesraad zetelt Tiny Colijn-Hooijmans, die een commissariaat met Van Lier Lels deelt bij telecomreus KPN.

Bij datzelfde bedrijf treft ze sinds vorig jaar Derk Haank, de huidige topman van de Duitse uitgeverij Springer. Die is weer een veteraan van Reed Elsevier, waar hij, sterker nog, Van Campenhout voorging als directeur Reed Science. Blijkbaar is er op het juiste niveau een innige band tussen uitgever Reed Elsevier en uitzender USG People.

Geef een antwoord

1 Comment