Adecco: het uur van de waarheid

Logotype Adecco

Update: De aandeelhouders van MPS Group gaan akkoord. Adecco koopt de MPS Group.

Vandaag, om 15 uur Nederlandse tijd is het zo ver. Dan stemmen de aandeelhouders van de Amerikaanse MPS Group of ze dat bedrijf aan Adecco zullen verkopen.

Als de deal doorgaat, kan Adecco zijn omzet vergroten met 2,2 miljard dollar (omzet van 2008), en is de oorlogskas weer leeg. Gaat de deal niet door, dan blijft de MPS Group voorlopig zelfstandig en heeft Adecco weer alle ruimte om nog eens met ‘ons eigen’ USG People te gaan praten.

Dilemma
Heel simpel is die beslissing niet. Hoewel Adecco een relatief lage overnamepremie voor MPS overheeft (amper 24% op de slotkoers), is dat niet reden genoeg om de deal te vetoën. Immers, gaat de deal niet door, dan betaalt MPS Group alsnog een zogeheten ‘beeindigingsfooi’ van $ 45 miljoen aan Adecco. Daarbovenop kent Adecco, nu nog concurrent van MPS Group, inmiddels alle zwakke plekken, de meeste lijken in de kasten van dat bedrijf. Daarmee kunnen de Zwitserse wereldmarktleiders het MPS in hun markten behoorlijk lastig maken.

Tenslotte hebben de bestuurders van MPS Group zich gecommitteerd aan de verkoop van hun bedrijf. Gaat de deal niet door, dan ligt het voor de hand dat beide heren spoedig opstappen. En dan is MPS Group plotseling een stuurloos, misbruikt en arm spelertje in de hr-markt.

De enige winnaar is de Bank of America Merrill Lynch. Die ontvangen bij voorbaat een fooi van $ 1 miljoen voor geleverde adviezen aan MPS – adviezen die er voornamelijk op neerkomen dat de bank er niet in is geslaagd een tweede bieder te strikken. De bank ontvangt nog eens $ 8 miljoen, indien de deal doorgaat.

Geef een reactie

1 Comment