Glassdoor: werknemers somber

Logo en logotype Glassdoor Glassdoor, mijn favoriete werkgever vergelijkingssite, doet ook regelmatig onderzoek naar het sentiment onder werknemers. En daar komen interessante cijfers uit als je die cijfers in de tijd met elkaar vergelijkt.

De laatste vijf kwartalen heeft Glassdoor steeds aan werknemers gevraagd hoe zij de komende 6 maanden tegemoet zien. En dan blijkt er ineens van de groei in vertrouwen, waar consumenten blijkbaar ‘last’ van hebben.

In onderstaande grafiek heb ik drie resultaten op een rijtje gezet:

  • Ik (als werknemer) ben in de komende 6 maanden niet bezorgd mijn eigen baan te verliezen
  • Ik ben in de komende 6 maanden niet bezorgd dat collega’s hun baan gaan verliezen
  • Ik denk dat het de komende 6 maanden beter gaat met mijn bedrijf

En  dat voor de periode Q4 2008 tot en met Q4 2009:

imageOpvallend dat al meer dan een jaar werknemers zich weinig zorgen lijken te maken om hun eigen toekomst. Gedurende deze tijd zijn miljoenen Amerikanen hun baan kwijt geraakt. Hebben de geinterviewden soms zenuwen van staal?

De bezorgdheid dat collega’s hun baan verliezen is aanzienlijk groter. Hoe kan het dat je eigen toekomst vrijwel gegarandeerd lijkt terwijl die van je collega redelijk dubieus is? Overschatting van eigen kwaliteit? Een gebrek aan realiteitszin? Botte angst?

De bezorgdheid over de toekomst van het eigen bedrijf is verreweg het hoogst. Ook nu nog denkt bijna 60% dat het in de komende 6 maanden niet beter zal gaan.

Zorgwekkend is de afname in het laatse kwartaal met betrekking tot de gezondheid van het bedrijf. Een daling van 2% is geen positieve indicatie, vooral omdat de voorgaande twee kwartalen juiste een gezonde groei van dit vertrouwen had laten zien.

Al met al laten deze cijfers weinig positiefs zien.

Geef een antwoord

1 Comment