Vacaturesite top 10: herstel

VacaturemonitorDe tweede week van het nieuwe jaar laat een gezonde groei zien van het aantal nieuwe vacatures. Helaas heeft dat nog geen al te groot effect op het totale volume over de afgelopen drie weken. We blijven steken op bijna 66.000 vacatures. Nog altijd een zeer laag aantal; en zo’n 2,5% lager dan vorig jaar.

Maar reken erop dat we volgende week een zeer forse sprong gaan maken. En rond de 80.000 nieuwe vacatures gaan komen. Over een totaal van drie weken natuurlijk.

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 52 (2009) - week 2 (2010)

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: +0,3%
 • Nationale Vacaturebank: –0,5%
 • Monsterboard: –0,4%
 • JobTrack: –0,1%
 • Vacaturekrant: –0,2%
 • Randstad: +0,2%
 • Tempo-Team: +0,1%
 • Careerbuilder: +0,3%
 • WerkenbijdeOverheid: -0,2%

Megajobs heeft Intermediair na 1 week alweer uit de top 10 gedrongen.

Werk.nl en Careerbuilder zijn de enige vacaturesites die groeien, verder zijn er uitsluitend dalingen te constateren. En dan zijn er nog de uitzenders natuurlijk, die eveneens een groei laten zien.

Als we de situatie met die van vorig jaar vergelijken zien we een opvallende ontwikkeling: Nationale Vacaturebank komt voor het eerst jaar boven het resultaat van het voorgaande jaar uit. En dat zal ongetwijfeld aanleiding zijn voor een klein feestje in Groningen. Waarbij we ons natuurlijk moeten realiseren dat de recessie pas begin 2009 in volle hevigheid los barstte.

Verder blijft ook Careerbuilder consequent beter presteren dan vorig jaar. En wat te denken van Tempo-Team? De samensmelting met Vedior zal hier ongetwijfeld een belangrijke oorzaak zijn. Werk.nl telt niet mee vanwege de wijziging in spidering.

 Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 52 – 2)  Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 52 – 2)

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

 Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

 Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Het meest opvallende is toch wel de duikeling die Monsterboard de afgelopen tijd lijkt door te maken. Haar marktaandeel lijkt gestaag te blijven dalen. Dit in tegenstelling tot dat van Werk.nl en Nationale Vacaturebank. Bij Monsterboard zal geen feeststemming bestaan, zoveel is duidelijk.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

1 Comment