Bake off: CVinder vs. websearch

Logotypes websearch en CVinder Jawel, er is in het grote Amerika eindelijk een ‘concurrent’ opgestaan voor CVinder: websearch. Het werd ook wel de hoogste tijd dat het land van de onbegrense mogelijkheden een antwoord gaf op de gratis tool van 2009 voor recruiters (in Nederland).

Met twee gratis aanbieders is het zinvol om een vergelijking te maken. Oftewel, in goed Amerikaans, een bake off. Om te zien hoe de twee tools de gebruiker van dienst zijn.

Wie is de mooiste?
Eerst maar eens een beauty contest van de twee sites; een onderdeel waar CVinder bijna gegarandeerd het onderspit moet delven. Want de site is natuurlijk oerlelijjk…

Dit is websearch:

websearch | homepage

Dat ziet er goed uit; en grappig genoeg zijn twee zoekvelden aanwezig. De de-facto standaard van Wat en Waar is hier over genomen. Daarmee wordt het minder een Google search maar is wel zeer herkenbaar binnen het recruitment domein.

En dit is CVinder:

CVinder | Homepage

Hmmm… Over smaak valt niet te twisten, maar dit is voor mij een tenenkrommend scherm in vergelijking met websearch. Van een mooi bord kan je niet eten is zo’n fraaie Nederlandse uitspraak, maar daar ben ik het niet mee eens. Het oog mag/wil ook wat.

Het zoekresultaat ziet er bij websearch als volgt uit:

websearch | Zoekresultaat

Dat ziet er overzichtelijk uit, met een logo voor de bron waar het CV is gevonden. Het aantal zoekresultaten is ingekort om ook de navigatie te laten zien.

En dit is het zoekresultaat bij CVinder:

CVinder | Zoekresultaat CVinder verdeelt de zoekresultaten in tabs (Websearch, Professionele netwerken, Profielensites, Blogs). Je ziet de resultaten dus niet in één overzicht.  Verder laat CVinder slechts vier zoekresultaten per pagina zien, bij websearch zijn dit er 10.

Ook bij de zoekresultaten gaat mijn voorkeur uit naar websearch. Gewoon iets fraaier.

De tiara gaat dus op het hoofd van websearch. Maar dat kan wel eens een poedelprijs zijn; tenslotte gaat het om de functionaliteit en het gebruiksgemak.

Wie kan het meeste?
Veel belangrijker is de functionaliteit. En daar verschillen de sites toch wel behoorlijk.

websearch biedt natuurlijk een zoekfunctie met twee velden, waar CVinder het met 1 zoekveld doet. CVinder is eenvoudig en herkenbaar, websearch eveneens eenvoudig en herkenbaar. Maar bij gelijkblijvende zoekkwaliteit gaat mijn voorkeur uit naar CVinder. Ik hoef in het geheel niet na te denken.

websearch heeft een aantrekkelijke functie die bij CVinder ontbreekt; ik kan het zoekresultaat filteren door een selectie te maken uit welke bronnen ik CV’s wil zien. Standaard zoekt websearch op het web en in LinkedIn, maar er zijn nog een aantal extra mogelijkheden:

image 

Opvallend afwezig in dit rijtje is natuurlijk Facebook, maar het ziet er naar uit dat de makers uitsluitend zakelijke netwerken hebben ontsloten.

CVinder heeft deze manipulatie mogelijkheid niet. Maar CVinder heeft een aparte extra functie die ik eigenlijk niet vind thuishoren bij de site: werkzoekers kunnen een CV plaatsen. De gedachte hierachter is dat je dus ook direct in CVinder kan zoeken naar CV’s:

CVinder | homepage, detail

Maar ik vind het een wat merkwaardige vermenging van functionaliteiten die de eenvoud van de site verminderen. Er gebeurt ineens teveel.

Ook op dit gebied strijkt websearch met de eer. Maar alles kan nog goedkomen in het derde en belangrijkste onderdeel: de kwaliteit van het zoekresultaat.

Wie zoekt het beste?
Uiteindelijk is dit de essentie van deze twee CV zoekers, dus ook meteen het belangrijkste criterium van deze bake-off. Voor die vergelijking gebruik ik mijn probate zoekstring: account manager Amsterdam.

websearch zegt 1.030 CV’s op het web te vinden:

websearch | zoekresultaat web

CVinder zeg niet hoeveel CV’s ze heeft gevonden, en komt met een aantal zeer bekende namen op haar eerste pagina:

CVinder | zoekresutlaat web

Bij de zakelijke netwerken laat websearch dit zien:

imageEen fors aantal resultaten uit de verschillende netwerken. Dat ziet er goed uit.

CVinder komt met dit resultaat:

image Dit is niet goed; de eerste vier “CV’s” zijn uitsluitend vacatures op LinkedIn.

Voor profielensites is geen direct vergelijk mogelijk; hier heeft websearch geen zoekfunctionaliteit voor terwijl CVinder bijvoorbeeld in Hyves en Facebook zoekt. Ook de blog zoekfunctie heeft websearch niet, maar bij CVinder kwam ik daar op de eerste pagina een posting van RecruitmentMatters tegen. Gezien het aantal keren dat het woord CV hier in voorkwam is het een begrijpelijke vergissing.

Bij de zoekfunctie scoort websearch goed op de vergelijkbare onderdelen terwijl CVinder niet goed scoort bij het onderdeel professionele netwerken. Voor de onderdelen waarop een vergelijk mogelijk was doet websearch het dus beter.

Daar staat tegenover dat CVinder meer variatie heeft (profielensites en blogs) waardoor haar bereik wel groter is dan die van websearch. Maar in de bake-off is het niet mogelijk deze te vergelijken.

Conclusie
Daar sta je dan. Begin je een bake-off met de chauvinistische zekerheid dat ons kleine landje gaat winnen, komt websearch als de beste van de twee CV zoekmachines bovendrijven. Damn the Yankees!

Ik heb een paar fraaie dingen gezien bij websearch die ik mis bij CVinder, en ik moet eerlijk zeggen dat ik het erg prettig vind om alle zoekresultaten in dezelfde pagina te zien in plaats van onder verschillende tabs. Door te filteren kan ik dan zelf bepalen of ik meer of minder wil zien.

Maar het belangrijkste is toch wel het kwaliteitsverschil in zoekresultaat bij de professionele netwerken. Daar is volgens mij werk aan de winkel voor CVinder. Maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat daar wel wat aan zal gebeuren…

Geef een antwoord

7 Comments