ZZP’er + recessie = natuurlijke selectie

Het CBS heeft vandaag weer eens wat ‘oude’ cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat de groei van ZZP’ers in het 3e kwartaal van 2009 is omgeslagen in een behoorlijke daling:

Ontwikkeling zelfstandigen zonder personeel

De ontwikkeling volgt keurig de ontwikkeling van de economie en geeft daarmee aan dat het aantal ZZP’ers als een goede economische indicator kan worden gebruikt. Altijd goed om te weten maar niet echt verbazingwekkend.

Een significant deel van de ZZP’ers is tenslotte opportunistisch. Als ZZP’er kan je meer verdienen dus wat let je? Nou, economische tegenwind bijvoorbeeld. Waardoor bedrijven collectief de broekriem aantrekken en de flexibele schil wordt afgestoten.

Zonder onderscheidende meerwaarde en goed netwerk is het dan ineens slecht toeven als ZZP’er. Die gouden bergen verdwijnen als sneeuw voor de zon en een vaste arbeidsovereenkomst klinkt ineens weer heel erg aantrekkelijk.

En dit proces is een heel logische; het is gewoon de economische variant van natuurlijke selectie. Alleen de meest aangepaste ZZP’ers blijven over, de overigen sterven uit. En de meest aangepaste ZZP’ers zijn diegenen die over een meerwaarde beschikken die nog altijd gevraagd wordt. En waarvoor bedrijven bereid zijn een premium te betalen. Het helpt natuurlijk wel als diezelfde ZZP’ers een goed netwerk hebben. Tenslotte moeten opdrachtgever en ZZP’er elkaar wel weten te vinden.

ZZP’ers die overstappen naar een vaste baan hebben niet de reserve, de meerwaarde en het netwerk om tijdens economisch slechte tijden te overleven. Niets mee mis. En een goede kans dat ze het, wijzer en ouder, nog een keer proberen als de economie weer aantrekt. Want de trend van het groeiend aantal ZZP’ers zal ongetwijfeld doorzetten. Een recesie is in dit verband niets meer dan een tijdelijke dip.

Geef een antwoord

1 Comment