D.O.E.L. op Big Improvement Day (BID) Deel II

Imagination is more inportant than knowledge!

Welkom op de Big Improvement Day. Een Event gehouden op dinsdag 19 januari in de RAI te Amsterdam. BID tracht een positieve, frisse wind langs alle lagen van bestuur te blazen. Dit om een betere B.V. Nederland te bewerkstelligen. Een rollercoster aan ervaringen, sprekers, visies, meningen etc etc door kopstukken uit de overheid, het bedrijfsleven, de media en de wetenschap.  Hier deel II:

Na de pauze gelijk een spreker met een wel heel frisse kijk op het leven. Mooi hoe hij de wereld ziet. Never give up, Think big to achieve big, It’s not the breath you take, but what’s breathtaking. Emiel Ratelband’s tsjakka? Nee, hier een avonturier pur sang. Duiken, bergen beklimmen, autoracen, straaljager vliegen, pool expedities etc etc. Bijzonder? Heel bijzonder, want Miles Hilton – Barber is blind.

Hierna de beurt aan Ruud Koornstra. Misschien dat u hem kent van LINGO en/of Villa Felderhof. Na de verkoop van zijn produktiebedrijf richtte hij Tendris op en zet zich sindsdien in voor duurzaam ondernemen. De Visa Greencard, Pharoxlampen, het komt bij hem vandaan. Duurzaam ondernemen en winst gaan dus prima samen. Voor iedereen een win/win.

Ook de overheid en de zorg kwamen aan bod in de hoedanigheid van best practices van de Algemene Bestuursdienst, Kadaster, Centrum Indicatiestelling Zorg, PO Raad en RDW. Wilde al bijna een heel lange rookpauze inlassen, maar gelukkig niet gedaan. Juist hier vernam ik mijn nieuws van de dag. En het kwam van het Kadaster:

Daar waar het gaat om alles wat met GEO te maken heeft, staat Nederland qua omzet wereldwijd in de top 5! Deze markt is bijvoorbeeld veel groter dan de Gaming Industry.  Wat met Willem Barentz begon is ontwikkeld tot bedrijven als Tom Tom. In GEO veel succesverhalen. En er komen er meer. Neem bijvoordeeld een organisatie als Layar die enorm investeert  in 3D).  Deze markt groeit zo hard dat jaarlijks een tekort aan 500 hoger opgeleiden dreigt. Hiertoe is de arbeidsmarkt GEO in het leven geroepen. Ook gaat men schoolinstellingen openen om deze dreigende schaarste op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Bij een dergelijk verhaal gaat mijn recruiters hart sneller kloppen. Contact gezocht met de initiatiefnemer en een vervolg afspraak gemaakt. Arbeidsmarkt orientatie vanuit het bedrijfsleven toevoegen aan onderwijs. Dat betoog was al gevoerd. Hiertoe scholieren interesseren voor GEO en/of GIS. Vandaag ook toch maar even een groep GEO aangemaakt op LinkedIn. Hier liggen duidelijk kansen.

De overige best practices kenden eigenlijk dezelfde overeenkomst: ICT! Vereenvoudiging, digitale dienstverlening, internet, efficientie, kostenbesparing etc. Een halve dag vrijnemen om je rijbewijs te verlengen gaat echt verdwijnen.
Robert Polet, de “ijsjesman” van Unilever die Gucci naar grote hoogtes heeft gebracht, mocht vertellen wat zijn geheim van succes is. “Kijk naar de concurrent en versla deze op alle fronten”. Hoe eenvoudig kan het soms zijn. Fortune wees hem in 2007 aan als zakenman van het jaar.

Na een break keek ik uit naar het vraaggesprek met Bettine Vriesekoop. Deels omdat ik zelf getafeltennist heb, maar vooral vanwege enig zakelijk flirten in China. Zij heeft daar net 3 jaar gewoond en had het idee dat ze wel wat leuke dingen kon vertellen. Ze legde een link tussen de eerste westerse wereldkampioen Jan Ove Waldner en de ontwikkeling van China. De eigen Chinese basis (effect & penhouders greep) werd gekopieerd door deze Zweed en hij voegde hier zijn eigen kennen en kunnen aan toe. De Chinese tafeltennisers waren kansloos. Hierna kopieerden zij deze speelstijl weer en sindsdien zijn zij onverslaanbaar. Zakelijk gaat het volgens Bettine net zo. Organisaties als Ebay maken geen kans in China. Het westen zit al in de volgwagen. Hier kunnen wij enkel creativiteit & ondernemersschap tegen over zetten.

Wat een voorzet voor Rajesh Patel, CEO Exact International. Of de zaal de ogen wenste te sluiten, en toen kwam hij door met een aantal Facts & Figures: Jaarlijks studeren in India 500.000 ICT-ers af, de drie grootste ICT bedrijven staan in India. 87% van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. De helft van alle doktoren in de USA komt uit India. Asia rules!  Nederland is kansloos daar waar het gaat om Havens, Tulpen, Kaas, etc. Verhuizen naar India dan maar? Nee, er liggen hier volop kansen in de driehoek Ondernemersschap<->Opleiding  <-> Ambitie. Als voorbeeld noemde hij de ontwikkeling van Generatie Y in relatie met multi tasking & Social Networking. De enige keer dat deze begrippen vandaag voorbij kwamen. Zijn motto:  “JUST DO IT”. Ook ziet hij graag een Minister van Ondernemerschap.

Geen EVENT zonder Awards, en deze keer 4 categorien:
– LEF AWARD – Ondernemer met het meeste lef – Marco Borsato – Helemaal aan de grond en toch twee concerten geven vanwege Diana Ross
– ID Award – Ondernemer met het beste idee – Ruud Koornstra – Duurzaam ondernemen
– 3e dinsdag Award – Meest ondernemende politicus – Jan Kees de Jager – Staatsecretaris die belastingen vriendelijker maakt voor ondernemers
– BID Award – de ondernemer van het jaar – Reinoud Oerlemans – Vanwege de film

Na een geweldig slot van sneldichteres Dominique Engers gingen Gijs en ik het diner en naborrel in, waar ik genoot van Jenny Lane, gedanst heb met een dame van Cap, en flink heb nagepraat met diverse bezoekers van dit event. In deze twee delen heb ik nog geen 10% kunnen vertellen van wat er tijdens BID gebeurd is. Neem het verhaal van Soufiane Touzani. Is handig met een bal, zet een leuk filmpje op Youtube, wordt miljoenen keren bekeken, en hij is nu wereldwijd marktleider op het gebied van “show voetbal”.

Uit alles blijkt dat het in de B.V. Nederland niet alleen maar kommer en kwel is. Heb lef, doe iets leuks, en het liefst vandaag nog……..

Geef een antwoord

2 Comments