Monsterboard = W&S bureau?

search Zouden nieuwe bezems zo snel vegen? Onder de eufemistische en nogal cryptische naam Assisted Search service met Pre-screening biedt Monsterboard sinds kort werving & selectie diensten aan.

Jawel, Monsterboard gaat de concurrentie aan met een significant deel van haar eigen klanten! En dat is toch wel een heel bijzondere actie. Een signaal van hoge nood, of een teken dat de (dalende) omzet van de bureau’s niet langer op prijs wordt gesteld?

Hoe dan ook, Monsterboard gaat search diensten bieden aan bedrijven die geen tijd hebben om geschikte profielen voor hun eigen vacatures te vinden. O ja, natuurlijk wordt alleen gezocht in de CV database van Monsterboard.

Dit is hoe de dienst door Monsterboard wordt omschreven:

Monsterboard | Dienstverlening Assisted Search met Pre-screening

De prijs? EUR 3.500 op basis van no cure – no pay. Waarbij Monsterboard overigens kan weigeren een opdracht aan te nemen. De motivatie voor weigering? we willen geen onterechte verwachtingen creeren. De echte reden? We willen die EUR 3.500 altijd incasseren.

En het is me nog onduidelijk wat die no cure – no pay voorstelt. Want dit is wat Monsterboard over deze nieuwe dienst zegt: Wij gaan geen inschatting maken van bv. iemands talenkennis. Wij gaan dit niet testen. Het enige wat we doen is noteren hoe de kandidaat zichzelf inschat.

Die pre-screening kan je dus schrappen, want dat stelt niets voor.

Voor EUR 3.500 per vacature denk ik dat er talloze W&S bureaus staan te springen om hierbij te helpen. Met een abonnement op de CV database van Monsterboard (en andere databases…). En met de nodige ervaring in het spreken met kandidaten. Waardoor die pre-screening wel wat voor kan stellen.

Waarom doet Monsterboard dit?
Dat is de vraag die bij mij knaagt. Mogelijk is het antwoord heel erg simpel: de negatieve omzetontwikkeling van Monsterboard heeft Diana Krieger de kop gekost. En haar opvolger, Warren Hammond, wil niet graag hetzelfde lot ondergaan.

Dus probeert hij omzet uit alle hoeken en gaten te peuren. Ook als dat ten koste gaat van een deel van de bestaande klantenkring. Zeker omdat dit deel aanzienlijk minder omzet in het laatje brengt in vergelijking met voorgaande jaren. En dus minder ‘waardevol’ is…

Het aantal abonnementen op de CV database zal ongetwijfeld in elkaar zijn gestort bij de vernieuwingsronde eind 2009. En dit is de manier, volgens Monsterboard, om die omzet te gaan herstellen.

Conclusie
Monsterboard gaat een grote groep klanten van zich vervreemden. Klanten die weliswaar in het afgelopen jaren relatief weinig omzet hebben gemaakt, maar in economisch betere tijden een fijne omzetgenerator voor de vacaturesite is.

En dat gooit Monsterboard nu overboord, inclusief de relatie met de W&S bureaus. Heel bijzonder… Je vraagt je af hoe lang Hammond het vol gaat houden.

Onderstaand is de volledige tekst van de nieuwe dienst. Let op de rommelige structuur, taalfouten en het vaak tenenkrommende Nederlands. Een teken van de nieuwe meester of gewoon slechte voorbereiding?

image

Geef een reactie

74 Comments
 • Umut Yasar
  says:

  Ik denk dat Monsterboard beter bij haar core-business kan blijven en daarmee met de markt mee moet bewegen. Het businessmodel is niet laagdrempelig en ik denk dat daar juist de bottleneck zit. Het is geen verkeerde gedachte om ook W&S te doen, maar dan zou ik een dochteronderneming opstarten met een duidelijke gelinkte naam naar Monsterboard.
  Zelf heb ik meerdere jaren ervaring binnen de recruitmentbranche en ik heb sindskort mijn eigen bedrijf hierin. Wil je het goed doen, dan moet je jezelf gaan specialiseren in een bepaalde markt en daar een netwerk in hebben. Deze actie van Monsterboard komt bij mij over alsof het om quick wins gaat. Dat is mijn perceptie als een buitenstaander, dus ik kan er ook naast zitten. In ieder geval ben ik benieuwd wat voor vervolg dit gaat krijgen.

 • Marc Drees
  says:

  @Pim,
  Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk, want hoe kan Monsterboard aan de klant aannemelijk maken dat de kandidaat op basis van de bemiddeling van Monsterboard heeft gesolliciteerd? In verband met die e-mail? Die kan ook niet door de kandidaat gelezen zijn.
   
  En verder zal geen werkgever bereid zijn EUR 3.500 uit te geven voor een robot (6Sense?) die mailtjes stuurt naar matchende kandidaten. En dat zou heel snel uitkomen als Monsterboard bewijstlast moet overleggen dat bepaalde kandidaten hebben gesolliciteerd dankzij hun “Assisted Search” inspanningen.

 • Pim
  says:

  Ze vertellen nergens hoe ze de kandidaat benaderen: dat kan dus ook per e-mail. Uiteindelijk moet de kandidaat toch zelf solliciteren, dat is de kern van het Assisted Search concept. MB zoekt kandidaten en benaderd ze met de vraag of ze interesse hebben in een bepaalde functie. Vervolgens kan de kandidaat zijn cv met een druk op de knop naar de werkgever sturen. En in essentie maakt het niet uit of de kandidaat telefonisch of per e-mail wordt benaderd.

 • Marc Drees
  says:

  @Pim,
  Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar de brief vraagt de kandidaat om op de vacature te reageren, er is geen sprake van telefonisch contact met de kandidaat. En dat klinkt dus als een andere service dan Assisted Search.

 • Pim
  says:

  @ Marc
  Ik ben benieuwd waarom je zo zeker weet dat de mail die Sidney in zijn posting laat zien geen onderdeel is van Assisted search. Ze geven aan dat ze gepreselecteerde kandidaten benaderen. Dit hoeft niet per telefoon maar kan gewoon met een standaard mail zijn. Volgens mij is de mail die sideny liet zien wel degelijk onderdeel van de Assisted search service.

 • Marc
  says:

  door Rene, 21 januari 2010 om 14:02

  @thomas het schijnt dat ze hier ook al mee experimenteren in Belgie, volgens mij niet world wide

  door Marc Drees, 21 januari 2010 om 14:07

  @Thomas, Rene:
  Gezien het taalgebruik zou het me niets verbazen als het oorspronkelijke idee uit Belgie afkomstig is.

   
  @Marc, Thomas, Rene:
  Dat zou bést wel eens kunnen 😉
  Morgen even bellen?
   
  http://bit.ly/cqwaZB
  You do not have the time to search for candidates?

  Then our Assisted Search Service is want you need.More information on how to recruit efficiently? Call our free number 0800 77 421.

 • HaHa
  says:

  wat een onzin deze site zeikt eerst de ene en dan de andere af  het is nooit goed hier. Drees heeft zelf met zijn bedrijven nooit succes gehad! de kangarooster groeten !

 • Rene
  says:

  @Marc, @Mark en @Marcel Om nog maar te zwijgen hoe Monsterboard dan meetbaar wil maken dat deze kandidaat is aangenomen naar aanleiding van de Assisted Search activiteiten … om een factuur van € 3.500 te kunnen sturen.
  Ik verheug me op de eerste fee-discussies met klanten die een vacatureplaatsing hebben gekocht, een abonnement hebben op de cv-databank, en assisted search inzetten …

 • Marc Drees
  says:

  @Marcel:
  Dit wordt zeker een Trovix mini, en als het goed is meer gerichte promotie van vacatures aan geschikte en potentieel geinteresseerde kandidaten binnen de Monster CV database. Overigens zou Monster dit zonder al teveel moeite natuurlijk ook kunnen uitbreiden naar kandidaten in andere CV databases, maar dat terzijde.
   
  Het is echter geen Assisted Search en als Monsterboard er al een bedrag voor vraagt zal dit aanzienlijk lager liggen dan EUR 3.500.

 • Mark
  says:

  @Marc: als je kijkt naar de werkmethode in de brief van MB past dit prima binnen de assisted search;
  1. Selecteren van kandidaten die aan de zoekcriteria voldoen door de recruitment specialist (ofwel intikken zoekcriteria en kijken welke profielen hier uitrollen = preselectie)
  2. De kandidaten die hier uitrollen allemaal een mail sturen (benaderen gepreselecteerde kandidaten)
  3. Controleren van de interesse van de kandidaat zal bestaan uit het kijken wie daadwerkelijk reageert op de vacature nav de mail.
  4. Uit alle geïnteresseerden zou nog een handmatige selectie gemaakt kunnen worden, maar waarschijnlijk worden de beste x matches doorgestuurd.
  Betreffende het aanbevelingsrapport denk ik meer aan de matchratio’s . Wanneer je nu zoekt wordt al aangegeven hoe ‘hoog’ de kandidaten scoren op de zoekcriteria.

 • Marc Drees
  says:

  @Sidney:
  Klopt, maar dit is niet de Assisted Search waar Monsterboard over spreekt.  Dit is een ander type dienst; feitelijk het activeren van de eigen database om een zo hoog mogelijke conversie voor klanten te krijgen. Mogelijk dat klanten hier zelfs extra voor betalen, maar dat weet ik niet.

 • Marcel van der Meer
  says:

  @Marc ik denk dat dit ook zeker de “service” van monsterboard is. Trovix mini en dan inderdaad 3.5K opstrijken. Je zou als klant gek zijn om dit te betalen. In onze RPO propositie vragen we een bedrag per succes wat net hoger ligt dan dit. Maar daar doen we wel heeeel veeeel meer voor.

 • Sidney Hiele
  says:

  @Marc
  Nou ja de eerste zin van de mail is toch vrij duidelijk: Een werkgever heeft ons gevraagd………… Maar goed zeker weten doe ik het niet. Maar feit blijft dat dit een mailtje is dat Monster heeft gestuurd naar iemand uit hun eigen CV bank.

 • Marc Drees
  says:

  @Sidney:
  Laten we er maar vanuit gaan dat dit niet de Assisted Search voor bedrijven is… Anders zou Monsterboard haar nieuwe klanten behoorlijk voorliegen. En wel heel makkelijk EUR 3.500 toucheren.

 • Sidney Hiele
  says:

  Onderstaand een mail zoals Monster dat naar kandidaten stuurt. Als dit het resultaat is van Monsters New Business, dan heeft zelfs het slechtste bureau er niets van te vrezen. Dit is meer iets voor “lachen met recruiters”.

  Beste xxxxx,
  Een werkgever heeft ons gevraagd om op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat voor deze vacature. Op basis van een aantal opgegeven criteria hebben wij onze CV Database doorzocht en kwamen op basis hiervan jouw CV tegen. Mogelijk sluit de functie aan bij jouw kwaliteiten en interesse. Vandaar dat we je deze e-mail sturen.

  Mocht je geïnteresseerd zijn in de vacature, dan kun je rechtstreeks reageren door te klikken op de button Solliciteer. Je kunt zo heel eenvoudig je CV toevoegen en eventueel een sollicitatiebrief. Indien deze button niet is opgenomen in de vacature, staat de methode om te reageren in de vacaturetekst vermeld.

  Met vriendelijke groet,
  Monsterboard.nl

 • Goud Eerlijk
  says:

  Met alle respect, maar Hammond is niet veel meer dan een goede verkoper die zich slim omhoog heeft weten te presteren binnen de organisatie. Een echte “new business man”, zoals ze dat zo mooi zeggen.
  En los van het feit dat CV-schuivers het nu helemaal moeilijk gaan krijgen ( die ontwikkeling was DANKZIJ de crisis al gaande) en ik dat een positief gevolg vind, Monsterboard verlaat hiermee zijn core business en wil dat gaan doen waar haar eigen klanten goed in zijn. En dat is mijns inziens een kortzichtige new business gedachte. Het zal ongetwijfeld het HQ in de states tijdelijk blij maken, want dit gaat leiden tot extra deals en omzet, maar op de lange termijn graaft Monster hiermee haar eigen graf. Daar ben ik van overtuigd.

 • Leo
  says:

  Ik denk dat er wel degelijk iets mis is. De database is groot geworden door de eindgebruikers die er elk jaar weer een vermogen voor moeten betalen. Nu is voor iedereen de markt slechter geworden en MB gaat op deze wijze zijn  nog overgebleven) klanten belonen. Het kul argument dat er al een plan 3 jaar op de plank ligt a la Duitsland gaat niet op want daar bestond uitzenden toen niet zoals wij dat gewend zijn. Het aantal klanten betrof dus veel meer eindgebruikers en geen intermediairs.
  Ik moet er niet aan denken om te betalen voor een dienst die niet 100% betrouwbaar is. Met z’n allen overstappen naar een andere landelijke vacaturebank moet je zien hoe snel ze terugkeren op hun schreden. Marketing acties gericht op meer cv’s worden in eerste instantie voor MB zelf uitgevoerd maar wij moeten deze acties betalen. Onmiddellijk stoppen met dit monster!!

 • Dries
  says:

  Een concurrent voor de “CV-schuivers” is geboren. Ze doen hun best maar de vraag is of het verstandig is voor de core-business van Monster.
  Ach: Werving & selectie is toch echt een vak waarbij het niet volstaat de “grote stappen gauw thuis” benadering te hanteren. Het blijft een arbeidsintensief en fijnmazig proces, kortom mensenwerk.